Behoefte aan zaalsportinfrastructuur is groot

    12 juli 2023

    NINOVE – Stefaan Van Schepdael (Forza Ninove) en Stijn Vermassen (Samen) interpelleerden de schepen voor sport Marc Torrekens (Open Vld) over het prangend tekort aan infrastructuur voor zaalsporten.

    De aanleiding voor hun interpellaties tijdens de gemeenteraad van 27 juni was de beslissing van de private sporthal Sint-Kristoffel in Pollare om een aantal terreinen om te vormen tot binnenterreinen voor padel. Daardoor verliezen enkele sportverenigingen hun oefen- en competitieterreinen.

    Sporthal

    Stefaan Van Schepdael herinnerde aan de meerjarenplanning, die voorziet in een behoeftestudie naar de nood aan een tweede sporthal of de uitbreiding van de huidige sporthal. “Wat is de stand van zaken in dit dossier en welke zijn de toekomstplannen voor een uitbreiding van de bestaande sporthal? Welk toekomstperspectief kunt u bieden aan de sporters, die geen accommodatie meer vinden in Ninove door de ombouw van de private sporthal naar indoor padelpleinen?”

    Ook voor Stijn Vermassen moet de stad prioriteit geven aan een oplossing voor dat probleem. Op termijn verwacht hij veel van het Decreet Open Scholen. “Ga met de scholen op ons grondgebied in dialoog en werk een systeem uit, waarin de sportzalen kunnen worden gebruikt na schooltijd, in de weekends en tijdens de vakantieperiodes. Voorzie hiertoe het nodige personeel en investeringen.”

    Opties

    De schepen somde alle mogelijke pistes op. “Volgens de behoeftestudie van 2022 zijn er 92 contracten met sportverenigingen. Een uitbreiding van de bestaande sporthal is onmogelijk. Voor een tweede sporthal moeten we een goede locatie met een ruime parking én het nodige budget vinden. In de aanloop van het decreet zitten de scholen wel met veel vragen, aangezien dit hun eigenlijke rol niet is. Maar de sportraad wil hieraan meewerken, aangezien die accommodatie ’s avonds en tijdens de vakantie grotendeels leeg staat. Verder zijn er eventueel mogelijkheden in buurthuizen.”

    Voor Van Schepdael zal uiteindelijk alleen een tweede nieuwe sporthal echt soelaas bieden, aangezien een schoolsportzaal niet altijd is geschikt voor competitie. “Er is blijkbaar alleen geld voor nutteloze zaken als het Abdijplein en de Beversteeg of voor wielerwedstrijden en kunstgrasvelden. Sport is meer dan wielrennen en voetbal.”

    Vermassen vroeg de schepen om niet te wachten op het decreet. “Ik weet niet of een nieuwe sporthal echt nodig is. Een gedeelde polyvalente infrastructuur met de scholen lijkt me een ideaal samenwerkingsmodel, eventueel met subsidies van het Agentschap voor infrastructuur inhet onderwijs (Agion).”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons