Belgisch kampioenschap golfbiljart op Ninoofse bodem

    28 augustus 2022

    NINOVE – Zowat 1.700 golfbiljarters geven mekaar partij gedurende 5 weken in de strijd om de Belgische titel in verschillende categorieën.

    Zaal Cloë bleek de ideale locatie om de 14 speeltafels uit te zetten voor het BK golfbiljart. Ninofmedia liep zonder keu en pomerans even langs. Wij lieten ons door de voorzitter Valentin Noten inwijden in de geheimen van het golfbiljart.

    Golf

    “De aanvankelijke naam tapbiljart veranderde in de benaming golfbiljart. Naar analogie met golf moet je de bal immers in een doel potten, rekening houdend met de hindernissen (doppen) op het groene laken.”

    Het spel heeft veel weg van toegepaste trigoniometrie in combinatie met een vast hand, stalen zenuwen, spelinzicht, tactiek om te winnen en het de tegenstrever zo moeilijk mogelijk te maken. Het is dus verre van een cafésport, zoals vaak denigrerend wordt gedacht. Dat stigma hadden darts en snooker indertijd ook, tot de teevee en de commercie deze sporten heruitvonden.

    Kampioenschap

    “De bakermat van het tapbiljart ligt in Leuven en Vilvoorde, aan het begin van de jaren ’50 van de vorige eeuw. Na de oprichting van het Golf Biljart Verbond in Lier (1960) volgden andere verbonden, onder andere in het Pajottenland. Die groei leidde uiteindelijk tot de oprichting op 18 juli 1969 van de Belgische Golfbiljartbond (BGB).”

    Nadien ontstond een nationaal spelreglement, de basis voor de hedendaagse spelregels.

    “Het eerste nationaal kampioenschap vond plaats in 1971. Op 25 november 2019 kreeg de BGB de eretitel ‘koninklijk’, wegens zijn 50-jarig bestaan.”

    Voor de eerste keer heeft het nationaal kampioenschap plaats in de Ninoofse zaal Cloë. Van 12 augustus tot 11 september spelen de ruim 1.700 deelnemers daar met schiftingen en finales voor de nationale titel in de verschillende disciplines.

    Info: Koninklijke Belgische Golfbiljartbond.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons