Een ochtend tussen de liefhebbers van kleiduiven en cartouches

    25 augustus 2019

    POLLARE – Gedurende het weekend van 24 en 25 augustus had op een weiland aan Neuringen het kampioenschap kleiduifschieten plaats. We liepen er even aan.

    Als leek in het vak duizelt het je al gauw wanneer de schutters het hebben over cartouches, charge en dubbele charge, eerste scheut en tweede scheut. Eén ding is ons snel duidelijk: kleiduifschieten is een kwestie van veel oefenen en een degelijke oog-hand-coördinatie. Maar ook van kameraadschap en gezelligheid. Als is drank tijdens de wedstrijden een taboe. Veiligheid voor alles.

    Guy Bauwens is een ervaren schutter. “Zelf ben ik 52 weken per jaar actief, maar het blijft in de eerste plaats een hobby. Een dure hobby als je de prijs van de geweren en de cartouches berekent. Maar je kunt daarin zo ver gaan als je wilt natuurlijk. En wat is duur? Vergelijk het met liefhebbers van oldtimers.”

    Het prijzengeld is voor hem niet onmiddellijk een motivatie. “Je kunt natuurlijk een voorraad cartouches winnen. Maar ik herinner mij dat een collega indertijd een levend varken mocht meenemen naar huis. Zelf won ik ooit een hele lading witloof, dozen van 5 kilo. De familie en de buurt waren content.”

    Jagen en kleiduifschieten zijn niet dezelfde disciplines. “Een haas blijft zitten, onze schijf vliegt en je moet snel anticiperen.” Al zullen jagers het niet meteen eens zijn met deze definitie.

    In de streek zijn een aantal clubs en wedstrijden, maar die vind je vooral aan de kust. “Maar zoals gezegd, het blijft een dure sport en de voorwaarden voor een vergunning worden alsmaar strenger. Als die zot in Amerika nog veel uitsteekt, zal het nog slechter worden.”  Als daar maar geen diplomatiek incident van voortkomt.

    Maar snel raakt Guy aan de babbel met enkele kennissen en halen ze verhalen op. Tot het tijd is om zijn lichtgewicht titanium geweer te laden en een partijtje te gaan schieten. “Voor het echt te warm wordt.”

    MLI

     

    Live Video:

    https://www.facebook.com/Ninofmedia/videos/608439999682612/

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons