Einde van wielerwedstrijd Beeckman-De Caluwé

    27 april 2023

    NINOVE – Er komt geen 80ste editie van de Grote Prijs Beeckman-De Caluwé. De Koninklijke Denderclub Ninove heeft met veel spijt beslist om de wedstrijd met een jarenlange geschiedenis te stoppen.

    De organisatie hangt de koersfiets noodgedwongen aan de haak, aldus voorzitter Pascal Carael tijdens een persmoment woensdagavond 27 april: “Met oprechte en stekende pijn aan onze immer bonzende wielerminnende harten moeten we het einde van een jarenlange traditie aankondigen. Tijdens de zomerkermis zal dit jaar geen 80ste editie meer plaatsvinden van de Grote prijs Beeckman-De Caluwé. Dé koers van Ninove heeft met Jules Hesters (Sport Vlaanderen-Baloise) zijn laatste winnaar gekend in 2022.”

    Realistisch

    Aan de nog aanwezige pure Vlaamse goesting en de werkijver van de leden van de Denderclub is het zeker niet gelegen. “Integendeel, we moeten ons langs de andere kant, onder de huidige omstandigheden, realistisch opstellen: de situatie objectief benaderen met het gezonde boerenverstand van wijlen Boerken Beeckman.”

    De afgelopen twee jaar is de wedstrijd door de coronamaatregelen georganiseerd zonder sponsoring met de middelen die in kas waren.

    “Nu zijn de financiële middelen uitgeput en kan de vereniging de steeds zwaardere kosten niet meer dragen zonder tussenkomst van de stad. We stelden de vraag aan de stad tijdens een vergadering in november 2022, maar er kwam geen enkele reactie op.”

    Budget

    “Ik betreur ook die beslissing om ermee te stoppen”, aldus schepen voor sport Marc Torrekens (Open Vld). “De organiserende club kreeg wel een financiële steun volgens het aangepast reglement. Daarbovenop was alle logistieke ondersteuning gratis. Als je dat uitrekent aan manuren en materiaal, kom je tot een aardig bedrag.”

    Het grootste probleem is volgens de schepen, dat ze geen beroepsrenners meer kunnen aantrekken.

    “Dat is geen UCI-koers of van een vergelijkbaar niveau en vanuit de ploegen wordt hen afgeraden om daaraan deel te nemen. Daar begint het. Als je een dergelijke koers wilt organiseren, spreken wij direct over een ander prijskaartje en dat is niet voorzien in het budget. Als je de beroepsrenners niet meer kunt krijgen, spreken we niet meer over de Grote Prijs Beeckman-De Caluwé, maar over een gewone kermiskoers. Mij is nooit de vraag gesteld om een grotere koers te organiseren zoals een UCI-wedstrijd zoals in andere steden en gemeenten.”

    Beeckman-De Caluwé

    De Koninklijke Denderclub Ninove ontstond in 1943. Bij de eerste editie, tijdens de oorlogsjaren, ging Frans Cools met de zegeruiker lopen. Om het lokale karakter van deze wedstrijd nog wat meer slagkracht te geven en tegelijkertijd een passend eerbetoon te houden voor twee lokale wielerhelden, kreeg de wedstrijd de naam ‘Grote prijs Beeckman-De Caluwé’.

    Kamiel (Boerken) Beeckman heeft zijn Meerbeekse wielerbenen meermaals laten spreken in zijn actieve loopbaantussen 1935 en 1953. Dit deed met podiumplaatsen in belangrijke eendagskoersen zoals de Ronde van Vlaanderen en Waalse Pijl en ritten in de Ronde van België.

    De andere protagonist is wijlen Edgard De Caluwé. Deze Denderwindekenaar behaalde gedurende zijn loopbaan een twintigtal profzeges, waaronder Parijs-Brussel (1935), Bordeaux-Parijs (1935) en de Ronde van Vlaanderen (1938).

    Palmares

    Langzamerhand groeide deze eendagswedstrijd uit tot een begrip in de nationale en internationale wielermiddens. Een kleine boemlezing van de winnaars door de loop der jaren :  Marcel Kint (1944), Edgard De Caluwé (1945), Pino Cerami (1954), Rik Van Looy (1965), Walter Godefroot (1966), Jean-Luc Vandenbroucke (1979), Willy Teirlinck (1980-1981), Etienne De Wilde (1987), Peter Van Petegem (1998), Wim Vansevenant (2000), Björn Leukemans (2002), Geert Omloop (2007), Arnaud Démare (2013), Tom Van Asbroek (2014-2018), Maarten Tjallingi (2015) Dries De Bondt (2019).

    “We kunnen dus met opgeheven hoofd afscheid nemen”, aldus Pascal Carael. “Een wielerwedstrijd van dit of een noodzakelijk hoger niveau – dat zich opdringt vanuit Cycling Vlaanderen – is financieel en praktisch niet meer te organiseren. Het mag niet ten koste gaan van alles en zeker niet van iedereen, die deze wielerclub genegen is.”

    Wielerstad

    Ninove is niet langer de wielerstad van weleer, iets waarmee de stad in het verleden meermaals pronkte.

    “Van een 30-tal wielerwedstrijden per jaar in Ninove en de deelgemeenten een tiental jaar geleden, schieten er nu nog welgeteld 3 over. De ondersteuning van die wielerclubs in Ninove is onvoldoende om te overleven. Omringende steden zoals Geraardsbergen, Zottegem en sinds dit jaar ook Halle kunnen wel rekenen op financiële ondersteuning vanuit de stad. Deze steden hebben in samenwerking met de respectievelijke stadsbesturen de afgelopen jaren op een constructieve wijze het hoofd geboden aan de gewijzigde omstandigheden, die zich opdrongen.”

    De Denderclub Ninove wil echter op een positieve manier eindigen en dankt sponsors en sympathisanten, die de vele jaren wielerplezier mede mogelijk hebben gemaakt, en alle vrijwilligers voor hun belangeloze inzet.

    De wielerclub blijft voorlopig bestaan en bekijkt of in de toekomst toch nog mogelijkheden zijn om via samenwerking tot een organisatie te komen.

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons