IJsberin Céline: “Eens je dat gewoon bent, is het zalig”

    22 oktober 2023

    GERAARDSBERGEN/NINOVE – De ijsberen waren zondagochtend 22 oktober met 36 moedigen terug op de afspraak voor een duik in het open water van De Gavers.

    Echt doorkoud is het alsnog niet. Toch zullen velen momenteel eerder de warmte van een Canarisch strand verkiezen boven een zwempartij in open water. Maar ze bestaan, de liefhebbers van de frisse duik, die we gemeenzaam ijsberen noemen. Ook in het Ninoofse vind je een kleine schare trouwe adepten van het koele water.

    Opbouwen

    Wij togen zondagochtend met hen naar De Gavers en vroegen ons af of het eigenlijk al koud genoeg is om te ijsberen.

    “Het is 14,7 °C”, wist de verantwoordelijke Wim De Saeger ons te melden. “Nog niet echt koud, maar je moet ergens beginnen. Elke week is het iets kouder en je bouwt dat geleidelijk op. Eind september was het nog 19 °C. Op die manier kan iedereen het aan.”

    Zelf is hij ook ijsbeer, maar net vandaag was er uitzonderlijk veel volk en dus moest hij meer op zijn qui-vive zijn om alles in goede banen te leiden.

    Lange afstand

    “Toch koud”, vond Ilse Lievens. Zij zwom eerder dit jaar in Montenegro in de Adriatische zee. “Een fijne ervaring met een 120-tal zwemmers uit 22 verschillende landen. Er waren 33,3 km voorzien, het zijn er uiteindelijk iets meer geworden, maar elke meter was genieten.”

    Marieke Blomme was eveneens present in De Gavers. “Ik zwem graag in open water al is dit een heel andere ervaring. Je moet je er echt wel overheen zetten om naar hier te komen. Maar na enkele minuten past je lichaam zich aan en geeft dat een leuk gevoel.”

    2 jaar terug zwom ze de Vlaamse kust af, van De Panne tot Knokke. “Dat was een heel andere uitdaging; in totaal 18 uur 54 minuten en heel lang alleen. Dit hier is sociaal en je lichaam laten aanpassen. Het wordt wel tijd voor een nieuwe uitdaging.”

    Volgende week staat een zwembeurt in open water in New York City op haar programma, samen met 200 anderen, die het hele jaar buiten zwemmen bij gelijk welke temperatuur.

    Voor de 80-jarige Céline behoort de open zwempartij in De Gavers tot haar levensstijl. “Eens je dat gewoon bent is dat echt zalig. Dat kost geen moeite, je gaat in het water en je komt er als herboren uit.”

    Info: IJsberen Ninove.

    MLI – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons