Ronde Van Vlaanderen-winnaar Kees Bal na 50 jaar terug in Meerbeke

    08 april 2024

    MEERBEKE – De leden van zijn fietsclub namen de winnaar van toentertijd mee voor een tocht, die zondag 7 april eindigde in café Tuup; tot zijn eigen grote verrassing.

    We schrijven 1974. Voor de tweede keer was de eindmeet van deze klassieker getrokken op de Halsesteenweg in Meerbeke. Kees won die 58ste editie vóór kleppers als Frans Verbeeck, Eddy Merckx, Eric Leman en Marc Demeyer.

    Revanche

    Het was een zege met een voorgeschiedenis. De week voordien was Kees tamelijk gefrustreerd door het koersverloop in de Catalaanse Week, waar zijn ploegmaat Zoetemelk uiteindelijk met de zege ging lopen. Een woedende Kees Bal zonderde zich af van zijn ploeg; hij wilde niet meer onder één dak slapen met Zoetemelk.

    Aangekomen in het hotel in Gent, anderhalve dag voor de Ronde Van Vlaanderen, pakte hij zijn fiets en reed hij naar Terneuzen. Via de pont kwam hij in Kwadendamme terecht, waar hij de nacht doorbracht bij zijn moeder. Daags nadien reed hij terug richting Gent, om er anderhalf uur voor de start van de Ronde te verschijnen, tot grote verbijstering van zijn ploeg. Uiteindelijk won de toen 22-jarige Bal de Ronde Van Vlaanderen, na een nogal onstuimige week en nam hij op die manier weerwraak op Zoetemelk.

    De media voorspelden hem een grote carrière. Een aantal weken later scheurde hij tijdens de Amstel Gold Race zijn enkelband, waardoor hij een periode van herstel moest inlassen. Net tijdens die rustpauze leerde de jonge Bal het feestleven kennen, dat hij zeer wist te smaken. Uiteindelijk stopte hij op 28-jarige leeftijd zijn carrière als profwielrenner.

    Verrassing

    Maar Kees bleef wel fietsen en is al jaren lid van de toerclub TGV uit Goes. Zondag 7 april besliste die ploeg, onder de organisatie van Hans Vis, om hem te verrassen. Ze namen hem mee voor een fietstocht doorheen Vlaanderen, om uiteindelijk te arriveren in Meerbeke, waar de sympathieke Nederlander vijftig jaar geleden zijn Ronde won.

    Daan De Dijn, de uitbater van café Tuup, zette zijn deuren open voor het gezelschap en voorzag de mannen van de nodige spijs en drank.

    BDB

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons