Sportoase renoveert zwembad De Kleine Dender

    18 november 2022

    NINOVE – Het zwembad De Kleine Dender ondergaat vanaf maart 2023 een totaalrenovatie, die 18 maand zal duren. De private partner Sportoase staat in voor de bouw, de financiering, het onderhoud en de uitbating.

    Het zwembad kampte vrij snel na de opening in december 2004 met loskomende tegels en andere mankementen, waardoor een grondige vernieuwing drong zich op.

    Publiek-private samenwerking

    De stad gaat voor de renovatie een publiek-private samenwerking (PPS) aan met Sportoase.

    De private partner zal instaan voor het ontwerp en de uitvoering van de renovatie. Deze omvat de vernieuwing van het zwembad zelf, inclusief de beperkte buitenaanleg. Sportoase staat ook in voor de noodzakelijke omgevingsvergunningen, het onderhoud en de exploitatie van het zwembad.

    Het totale kostenplaatje van deze renovatie is geschat op zo’n € 18 miljoen. De stad zal elk jaar iets meer dan € 1 miljoen betalen als werkingskost.

    Voor het personeel zou aan een oplossing worden gewerkt met het oog op werkzekerheid en zonder naakte ontslagen.

    Extra zwem- en sportruimte

    De renovatie zal een volledige nieuwe look-and-feel geven aan het gebouw. Het aantal attracties wordt uitgebreid.

    Zo komt er een nieuwe glijbaan aan het peuterbad en zijn speeltoestellen en een sauna voorzien. Er komt 160 m² water bij: een extra instructiebad met dubbele beweegbare bodem kan dienen voor zwemlessen, groepslessen, en therapiezwemmen. Meer ruimte dus voor de verenigingen, de scholen en de individuele zwemmer.

    Daarnaast komt ook ruimte voor extra sportaanbod door de bouw van een spiegelzaal met een houten vloer. Deze zaal is geschikt voor dans, yoga, gevechtssport… Het onthaal, de kleedkamers, het kassa- en camerasysteem worden vernieuwd.

    Energieverbruik

    Bijkomende dak- en gevelisolatie, slimme raampartijen, regenwaterputten, waterbesparend sanitair en led- en slimme verlichting moeten het energieverbruik binnen de perken houden. Warmtepompen vermijden het gebruik van fossiele brandstoffen om het zwembad te verwarmen of te koelen.

    Ninove wordt in Vlaanderen een van de voorlopers in het toepassen van deze techniek. Al deze maatregelen stomen het zwembad klaar voor een duurzame toekomst.

    Marc Torrekens (Open Vld), schepen voor sport: “Ik ben heel tevreden. Het zwembad, dat de Ninovieters verdienen, wordt realiteit. De Kleine Dender zal een modern complex zijn voor sport en recreatie, voorzien van duurzame technieken met het oog op de toekomst.”

    Tijdens de werken

    De werken starten in maart 2023 en zijn geraamd op 15 tot 18 maanden. In die tussentijd zal zwemmen niet kunnen.

    Scholen en verenigingen zullen tijdelijk moeten uitwijken. Zij zijn al een hele tijd op de hoogte gebracht van de sluiting, zodat zij hun voorzorgen konden nemen.

    De plannen, timing en vorderingen zijn binnenkort te vinden op de website van de stad.

    Info: Sportoase.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons