Stad kan extra handhavers inzetten tegen zwerfvuil

    30 mei 2022

    NINOVE – De gemeenteraad ging op 23 mei unaniem akkoord om in te stappen in het project van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM) voor extra ‘handhavers zwerfvuil’.

    De OVAM doet gemeenten een aanbod om kosteloos vaststellers in te schakelen.

    “Die kunnen we inzetten tegen het zwerfvuil en sluikstorten”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). “Het zijn er 30 en ze kunnen een proces-verbaal uitschrijven zonder eerst een waarschuwing te geven.

    Deze vaststellers handelen niet op eigen initiatief; ze zullen optreden op de plaatsen, activiteiten en tijdstippen, die het stadsbestuur bepaalt.

    Vuilnisbakken

    “Een heel goed initiatief”, vond Stijn Vander Elst (Open VLD). “Dat zwerfvuil is echt ergerlijk. Wanneer kunnen deze voor een evenement worden ingezet?”

    Ook Guy D’haeseleer (Forza Ninove) zag hiervan de voordelen in en deed nog een suggestie.

    “Beperk in de binnenstad het aantal vuilnisbakken, want ze zijn een aantrekkingspool voor zwerfvuil. Op de Graanmarkt bijvoorbeeld zetten sommigen daar op maandagavond heel wat zakjes met hun huisvuil af. Ze weten, dat na de dinsdagmarkt toch alles wordt opgeruimd. Je zou de camera’s eens moeten laten bekijken, wat dat gebeurt daar frequent.”

    Even ergerlijk volgens hem blijft het probleem van de hondenpoep. Eigenaars zou je kunnen aanspreken of ze poepzakjes bij zich hebben, als ze met de hond wandelen.

    Die kwestieuze vuilnisbakjes zijn inmiddels verwijderd, meldde de burgemeester. “Maar helemaal geen vuilnisbakjes kan ook niet. Die extra handhavers zullen we trouwens inzetten bij evenementen, in de weekends en ’s avonds. Het is een aanpak op maat om op heterdaad te betrappen.”

    Inspanningen

    Ninove doet trouwens al heel wat tegen zwerfvuil. De drie eigen gemeentelijke vaststellers hebben sinds 2021 al 139 vaststellingen op inbreuken van het algemeen politiereglement opgemaakt.

    “We laten alle zakken controleren op identiteitsgegevens en zetten de twee verplaatsbare camera’s 24 of 48 uur op bepaalde plekken in. Daarnaast is er nog de vrijwillige inzet van de Ninoofse zwerfvuiljagers. Dit aanbod van de OVAM is aanvullend. We overleggen op 24 juni wanneer we deze extra vaststellers zullen inzetten.”

    Guy D’haeseleer stelde tenslotte nog voor om over de resultaten van de vaststellingen breed te communiceren. Dat kan ontradend werken.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons