Stad wil halsstarrige booteigenaar weg van aanlegsteiger Denderkaai

    23 november 2022

    NINOVE – De boot, die sinds begin juni ligt aangemeerd ter hoogte van ’t Oeverstekske, is velen een doorn in het oog. De stad probeert de eigenaar met zachte dwang te doen afvaren.

    Rudy Corijn (Forza Ninove) interpelleerde daarover de burgemeester tijdens de gemeenteraad van 22 november.

    “Die langdurige aanwezigheid is niet alleen in strijd met het gebruiksreglement. Op de rand van de boot en aan boord bevinden zich ingrediënten, die vervuilend zijn en een gevaar vormen voor de kwaliteit van het water en de volksgezondheid in het algemeen. Bovendien dreigt al het losliggend gestapeld materiaal bij stormweer in het water terecht te komen.”

    Maatregelen

    Blijkbaar bevat het gebruiksreglement geen sancties om het afdwingbaar te maken. En dus wou Corijn weten wat het stadsbestuur van plan is, gelet op de overlast.

    “Ik wist dat die kwestie hier vroeg of laat aan bod zou komen”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Zij somde de maatregelen op, die al waren genomen om de man en zijn boot te doen vertrekken: van administratieve aanhouding tot zelfs collocatie.

    “Ik heb dit dossier niet losgelaten, maar uit een verslag van de scheepvaartpolitie en de Vlaamse Waterweg blijkt het niet evident om die boot te verslepen. Het is geen wrak en het kan heel duur uitvallen met mogelijke schade. Wel moeten alle voorwerpen weg van de aanlegsteiger en moet hij alles opruimen. We hebben inderdaad geen sancties om het reglement af te dwingen, in tegenstelling tot Geraardsbergen.”

    Renovatie

    De oplossing ligt wellicht in de geplande grondige renovatie van de aanlegsteiger.

    “We zullen hem dat per brief betekenen en hij moet de plek verlaten. Ondertussen passen wij ook het reglement aan met sancties.”

    Corijn bleek niet echt overtuigd. “De man woont inmiddels terug op zijn boot en krijgt dagelijks bezoek. De buurt is heel argwanend omwille van de eigenaardige activiteiten, de overlast en zijn gebrek aan respect. Als hij niet weg wil, zal dat blijven duren. Treed dus op binnen het wettelijk kader.”

    De schepen voor toerisme Alain Triest (Open Vld) gaf nog mee, dat er camerabewaking zal komen, zodat zijn dienst ook meer controle heeft over de aanlegsteiger.

    Afgelopen zomer hadden wij een gesprek met deze vrolijke Frans (de booteigenaar uiteraard).

    Info: herbeluister hier het debat.

    MLI – Foto: archief beeld juli 2022

     

     

     

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons