Stadsbestuur wil leegstand aanpakken

    14 juni 2022

    NINOVE – De dienst huisvesting onderzoekt systematisch voor het volledige grondgebied van Ninove of een woning langdurig leeg staat. Het stadsbestuur wil op verschillende manieren die leegstand aanpakken.

    Door de langdurige leegstand van een woning of handelspand verminderen de kwaliteit en de waarde Een dergelijk pand is bovendien gemakkelijk het mikpunt van vandalisme, zwerfvuil en krakers.

    Leegstandbelasting

    Zodra een woning of handelspand 1 jaar leeg staat, wordt dit opgenomen in het leegstandregister. Dit heeft een aantal gevolgen.

    • Na 1 jaar inschrijving in het register, moet de eigenaar een leegstandbelasting betalen van € 1.202 (2022). Dit bedrag verdubbelt jaarlijks tot maximaal € 4.810.
    • Het pand is belast met een voorkooprecht. Bij een eventuele verkoop kunnen de Vlaamse overheid of de lokale besturen voorrang hebben om het pand aan te kopen.

    In bepaalde situaties is een vrijstelling op de leegstandbelasting mogelijk.

    Voorkomen

    De dienst huisvesting ondersteunt en adviseert de eigenaars van leegstaande panden o.a. bij het zoeken naar oplossingen, premies, documenten, leningen.

    Via de campagne ‘Ninove renoveert’ zorgt de stad voor gratis renovatieadvies én begeleiding voor alle eigenaars, dus ook voor eigenaars van niet-leegstaande panden.

    Als je beslist om de woning te verhuren, kan je een beroep doen op de renovatiecoach. Deze helpt je om de woning helemaal conform te maken voor verhuur.

    SVK

    Bovendien kan je leegstaande panden verhuren via het Sociaal Verhuurkantoor (SVK).

    • Dat treedt op als tussenpersoon tussen de verhuurder en de huurders.
    • Het neemt de administratieve last op zich en ontzorgt de eigenaar.
    • Eigenaars hebben een gegarandeerde huuropbrengst en komen in aanmerking voor verhoogde renovatiepremies tot € 25.000.

    Info: dienst huisvesting – 054-50 50 50 – huisvesting@ninove.be.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons