Stadsdiensten plooien zich dubbel voor hulp aan Oekraïense vluchtelingen

    29 april 2022

    NINOVE – Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) gaf tijdens de OCMW-raad van 26 april een overzicht van de inspanningen om de oorlogsvluchtelingen te helpen.

    Guy D’haeseleer (Forza Ninove) vroeg haar een stand van zaken. “De beste manier is een collectieve opvang. Aanvankelijk is het voluntarisme zeer groot, maar vaak zie je, dat mensen dit hebben onderschat. Het buddy-project is daarbij een goede bijkomende hulp.”

    Screening

    De eerste stroom vluchtelingen kon terecht bij familieleden.

    “Maar er is inderdaad nood aan een duurzame opvang”, beaamde de burgemeester. “Op 22 april zijn hier 75 ontheemde Oekraïners geregistreerd, waarvan voor 40 bij het OCMW al een dossier is opgestart. Er was de Plek-vrij-actie om kwalitatieve ruimten te zoeken; deze zijn gescreend op veiligheid en duurzaamheid. Momenteel zijn een 40-tal plaatsen beschikbaar voor gezinnen van 2 tot 3 personen. “

    Collectief

    Daarnaast zijn ook een aantal locaties voorzien voor groepsopvang.

    “In het station van Okegem kunnen boven 2 gezinnen met in totaal een 8-tal mensen verblijven. Op het gelijkvloers is plaats voor 10 tot 14 mensen. Er zijn een gemeenschappelijke keuken en aparte slaapruimtes. In het bijgebouw van het buurthuis in Okegem zijn 3 plaatsen en 4 slaapruimtes voorzien. In het voormalig politiekantoor bestemmen we 1 verdieping voor de eigen crisisopvang en 1 voor de opvang van de vluchtelingen. De stad zal de regie op zich nemen voor de inrichting van het voormalig klooster in Neigem. De gebouwen van de zusters HH Harten in de Burchtstraat zijn niet stabiel en veilig voor groepsopvang. Dat kan dan weer wel in de woning aan het buurthuis van Outer.”

    Inzet

    De stad voorziet een provisierekening, waarop alle subsidies terechtkomen, bestemd voor de verbouwing en de andere extra kosten. De burgemeester gaf nog uitleg over het overleg met de scholen, de buddywerking, de onthaalmap, doorverwijzingen, het inschakelen van tolken en de opstart van medische dossiers.

    “Die hele operatie vraagt veel inzet van onze mensen, bovenop hun andere taken. De druk is groot, maar ze laten de vluchtelingen niet wachten. Onze mensen zitten tegen hun limieten aan en toch zie ik vanuit alle diensten een grote inzet. Dank voor zoveel zorg.”

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen) beaamde dit. “De situatie wijzigt ook voortdurend. Vanavond zijn nog 3 gezinnen aangekomen; het OCMW heeft daarvoor een permanentie.”

    Die appreciatie klonk door op alle banken van meerderheid en oppositie.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons