Strategisch plan ‘Ruimte voor Water’: meer dan stuwen

    13 januari 2024

    DENDERSTREEK – Een samenwerking tussen de verschillende overheden en een combinatie van vele verschillende maatregelen en projecten is de enige oplossing om de wateroverlast in de Dendervallei te voorkomen. De Vlaamse minister voor Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) wil alvast een intendant aanstellen als coördinator.

    Na de overstromingen in 2010 besliste de Vlaamse regering in eerste instantie om de stuwen te vernieuwen en de Dender tussen Aalst en Dendermonde op te waarderen. Deze maatregelen vormen weliswaar een deel van de oplossing, maar er is veel meer nodig.

    Alternatief

    Om die reden, maar ook door de bestuurlijke versnippering en de complexe waterproblematiek in de Dendervallei, bundelden de Vlaamse Waterweg, het Departement Omgeving, de provincie Oost-Vlaanderen en de Dendergemeenten de krachten om een strategisch plan Ruimte voor Water op te maken: een samenhangende visie op het watersysteem in de vallei.

    Het alternatief, dat op basis van de onderzoeksresultaten momenteel als meest effectief naar voren komt, omvat de volgende punten:

    • meer ruimte geven aan de rivier tussen de steden in;
    • steden en dorpen beschermen met doordachte infrastructuur;
    • op sleutellocaties harde keuzes maken tussen gebouwen verwijderen of ze toekomstgericht beschermen.

    Projecten

    Voor een aantal sleutellocaties is nog verfijning nodig. Voor heel wat plekken is intussen al duidelijk welke projecten noodzakelijk zijn:

    • de bescherming van de stedelijke kernen van Geraardsbergen en Ninove;
    • een proactief aankoopbeleid voor de vrijwillige verwerving van slecht gelegen woningen;
    • de ontwikkeling van natuurlijke overstromingsgebieden tussen de steden, in wisselwerking met het natuurrichtplan Dendervallei;
    • de aanleg van een regionaal Denderpark in Denderleeuw, Liedekerke en Affligem, in combinatie met de bescherming van woonlinten parallel aan de Dender;
    • een geïntegreerd project rond de Dender en de Molenbeek in Zandbergen met de drie waterloopbeheerders.

    Uitvoering

    Voor deze maatregelen namen de Vlaamse regering en de provincie Oost-Vlaanderen in november 2023 de eerste beslissingen om de uitvoering op te starten. Na de afronding van het strategisch milieueffectenrapport (MER), wordt het voorkeursalternatief in het voorjaar van 2024 ter beslissing voorgelegd.

    “De afgelopen jaren is met de drie bestuursniveaus hard gewerkt aan oplossingen voor de waterproblematiek, in de vallei en op de flanken”, besluit gedeputeerde An Vervliet (N-VA), bevoegd voor Ruimtelijke Planning. “Ik roep de Vlaamse regering en de Dendergemeenten op om de voorliggende plannen samen goed te keuren in het voorjaar, zodat we in 2024 verdere stappen kunnen zetten voor de realisatie.”

    Intendant

    De Vlaamse regering gaat alvast een specialist aanstellen om de wateroverlast in de Denderstreek aan te pakken. Dat heeft minister Lydia Peeters (Open Vld) gezegd, nadat ze dinsdag 9 januari heeft samengezeten met de Oost-Vlaamse gouverneur Carina Van Cauter, de stad Geraardsbergen en het Milieufront Omer Wattez.

    Info: Ruimte voor WaterMeer dan stuwen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons