Studie over objectieve en subjectieve veiligheid bij BIN’s

    24 april 2021

    ALGEMEEN – De Universiteit Gent (UGent) onderzocht het subjectief veiligheidsgevoel en de objectieve veiligheid bij BuurtInformatieNetwerken (BIN). Objectief zijn BIN-buurten niet veiliger, maar ze zorgen wel voor meer vertrouwen. Ze tonen aan, dat veiligheid niet alleen de taak is van de politie.

    Het eerste Belgische BIN is meer dan een kwarteeuw geleden opgericht. Inmiddels zijn er 1.500 actief, waarvan 14 in Ninove.

    De UGent deed in 2020 een onderzoek op vraag van de Algemene Directie Veiligheid en Preventie (ADVP). Zij bestudeerde de invloed van BIN’s op de objectieve en subjectieve veiligheid, de collectieve weerbaarheid, de relaties en de informatiedoorstroming tussen burger en politie in een buurt. Er namen 16 BIN’s uit Vlaams- en Waals-Brabant.

    “In buurten met een BIN is het objectief niet veiliger dan in buurten zonder BIN”

    Conclusies

    BIN’s hebben een positieve invloed op de subjectieve veiligheid (het veiligheidsgevoel), de sociale samenhang en de relatie met de politie in een buurt.

    • De studie kon de objectieve veiligheid door de aanwezigheid van een BIN niet aantonen.
      – In buurten met een BIN is het niet veiliger dan in buurten zonder. Diefstallen uit voertuigen, woninginbraak en vandalisme liggen hoger in buurten, waar een BIN actief is.
      – Er zijn geen verschillen in het aantal slachtoffers te bemerken.
      – De verhoogde criminaliteitscijfers zetten burgers en politie aan tot de oprichting van een BIN. De samenhang tussen een hogere criminaliteit en de aanwezigheid van een BIN is in die zin logisch.
    • Voor de meerderheid van burgers in een BIN-buurt is er een positief of neutraal effect op het veiligheidsgevoel.
    • Burgers in een BIN-buurt hebben meer sociaal vertrouwen. Ze nemen grotere informele sociale controle waar dan burgers uit een buurt zonder BIN.
    • BIN-buurten zijn beter vertrouwd met de politie en ook tevredener ten aanzien van het politiewerk, dan buurten zonder.

    Aanbevelingen

    • Er is ruimte voor een grotere rol van de preventiedienst in de BIN-werking.
    • Een betere integratie van het BIN in de wijkwerking van de politie zou de werking ten goede komen.
    • Doelgerichte communicatie is nodig om te vermijden, dat burgers negatieve ervaringen overhouden aan hun melding. Die waarborgt de legitimiteit van de politie.
    • Specifieke acties zijn nodig voor een betere samenwerkingsbereidheid tussen burgers en politie. Ook de informatiedoorstroming kan beter, bijvoorbeeld door een periodieke BIN-studiedag.

    Info: BINStudie UGentBIN Ninove.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons