Tania De Jonge (Open Vld): “Ik blijf geloven in deze gecoördineerde aanpak”

    23 december 2022

    NINOVE – Dat er problemen zijn in de strijd tegen het zwerfvuil en sluikstorten, ontkent de burgemeester niet. Ze plaatst een en ander in perspectief en blijft wel positief over de samenwerking met de Ninoofse zwerfvuiljagers.

    Burgemeester Tania De Jonge en het schepencollege hebben enorm veel respect voor de zwerfvuiljagers en hun inzet. “Zij zijn inderdaad de partners om onze stad en de dorpen netjes te houden. Ze werken samen met de technische dienst en de dienst integrale veiligheid. Mijn dankbaarheid is dan ook ontzettend groot.”

    Analyse

    Ze neemt de meest recente cijfers in verband met het sluikstorten onder de loep.

    “In 2022 maakten de gemeenschapswachten 242 meldingen van sluikstort. Vergeleken met 2021 (197) en 2020 (291) toont dit aan, dat het bijzonder moeilijk blijft om iedere sluikstorter te identificeren en moeilijk gelijk te trekken is met het aantal boetes. Er zijn dit jaar tot op vandaag 44 sluikstorters geïdentificeerd en beboet. Dit is inderdaad een lager cijfer dan 2021 (85) en 2019 (78).”

    Het aantal dossiers daalt wel doorheen het jaar. “Van januari tot april zitten we aan gemiddeld 7 dossiers per maand (7-9-4-8). We waren dus goed op schema om het jaar te eindigen zoals in 2019 en 2021.”

    Vanaf mei 2022 daalt het aantal dossiers opmerkelijk. Dit had volgens de burgemeester verschillende oorzaken.

    “De gemeenschapswachten ondersteunden vaak de technische dienst door zelf sluikstorten op te halen. Zij beschikten hiervoor over een voertuig, maar sinds de Oekraïnecrisis is dit terecht ingenomen om de gezinnen te begeleiden, die instonden voor de opvang van deze oorlogsvluchtelingen. We zoeken hiervoor in 2023 een oplossing, zodat we de ondersteuning van de technische dienst opnieuw kunnen versterken. De dienst logistiek startte het dossier inmiddels op.”

    Werklast

    De gemeenschapswachten waren dus haast volledig afhankelijk van de technische dienst voor het ophalen van sluikstorten.

    “Bijkomend kampte de technische dienst inderdaad korte tijd met een defect aan de tweede wagen. Dit is intussen opgelost en beide wagens rijden opnieuw. Dit betekende ook, dat de werklast voor de werknemers van Ninove Nette Stad toenam; dat had zijn gevolgen op het terrein. Ook het labelen is intussen duidelijk voor alle medewerkers. Dit doet geen afbreuk aan de grote inzet van Ninove Nette Stad om gevolg te geven aan de talrijke meldingen voor het ophalen van het zwerfvuil.”

    En niet onbelangrijk: sluikstorters zijn inventiever en laten minder identiteitsgegevens in de zakken achter. Daardoor verkleint de pakkans.

    Overuren

    Al de extra inzet heeft een pak aan overuren teweeggebracht.

    “Deze moeten binnen de 4 maand worden opgenomen. Het managementteam heeft meermaals aangegeven, dat ze geen verlengingen of uitzonderingen meer zouden toekennen. Tenslotte is er ook een verlies aan capaciteit voor het doorzoeken van de zakken. De dienst integrale veiligheid stond sinds het heropstarten van de vaccinatieronde in het najaar opnieuw in voor de coördinatie en de organisatie, samen met onze vrijwilligers en de eerstelijnszone.”

    Oplossingen

    De burgemeester stelt een aantal oplossingen in het vooruitzicht.

    “Onze dienst integrale veiligheid zal de ondersteuning van de technische dienst op korte termijn versterken door het definitief sluiten van het vaccinatiecentrum. De OVAM sluikstortjagers zullen we op verschillende tijdstippen inzetten om sluikstorters op heterdaad te betrappen. We moeten ook in overleg met de ILvA nagaan hoe we mensen, die geen diftar buitenzetten, kunnen sensibiliseren om dit wel te doen. De dienst integrale veiligheid wordt logistiek beter uitgerust. Tenslotte gaan we in januari overleggen met de Ninoofse zwerfvuiljagers om de aanpak te evalueren en na te gaan op welke wijze we opnieuw op het niveau van voor de corona-crisis kunnen komen. Ik ga deze dialoog alvast met heel veel positiviteit aan. Ik blijf immers geloven in deze gecoördineerde aanpak; een geoliede machine sputtert misschien, maar ze is zeker niet kapot wat mij betreft.”

    Info: lees ook Kris De Wit: “De sluikstorters zijn aan de winnende hand!”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons