Teledienst kaart armoede aan met tentenkamp en getuigenissen

    17 oktober 2022

    NINOVE – Uitgerekend op 17 oktober, Dag van Verzet Tegen Armoede en Sociale Uitsluiting, voerde Teledienst aan het stadhuis van Ninove actie voor betaalbaarder wonen. “Iedereen heeft recht op een warm dak boven zijn hoofd”, luidde het in koor.

    Maandagmiddag richtte Teledienst Ninove aan het stadhuis een heus tentenkamp op, om de nijpende nood aan betaalbare sociale woningen aan te kaarten. Een en ander kadert in een nationale campagne van Netwerk tegen Armoede.

    Enkele getuigenissen logen er niet om. “Zodra de eigenaar wist dat ik leefde van een uitkering, werd ik prompt geweigerd”, vertelt Carine. “De huur van mijn woning slorpt zowat de helft van m’n loon op”, laat Paula weten. “Hoe moet ik dan nog als alleenstaande rondkomen?”

    Waterinsijpeling

    Johan Dierickx woont in een sociale woning in Ninove, die helemaal niet in orde is. “Er is ernstige waterinsijpeling in mijn slaapkamer, die zo klein is dat ik m’n bed niet kan verzetten”, zegt hij. “De verwarming werkt ook niet normaal. Daar zijn al mensen naar komen kijken, maar zonder commentaar en zonder gevolg. De lokale mensen van Huisvesting zijn zeker van goede wil, maar het dossier blijft hogerop steken.”

    In een open brief heeft Teledienst een aantal aanbevelingen voor het stadsbestuur: meer privé-verhuurders betrekken, bouwpromotoren regels opleggen, een laagdrempelig woonloket voorzien en een wekelijkse zitdag van de Huurdersbond.

    Teledienst-woordvoerder Steven Persyn voegt daaraan toe: “Er gaat te veel aandacht naar de eigenaars, waardoor er te weinig middelen overblijven om mensen onderaan de huizenmarkt te ondersteunen. Onze voorstellen hoeven niet veel geld te kosten. Het gaat er vooral om, dat we luisteren naar arme en kwetsbare mensen en dat we tot een dialoog kunnen komen met het beleid.”

    Is het probleem van betaalbaar wonen niet eerder op zijn plaats op Vlaams niveau, dan lokaal?

    Persyn: “Teledienst maakt deel uit van Netwerk tegen Armoede, dat meer dan 50 organisaties groepeert. Zo kunnen we wél wegen op het Vlaamse woonbeleid.”

    Complex probleem

    Schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen-CD&V) toonde veel begrip voor de actie. Op dit ogenblik staan maar liefst 1.250 mensen in Ninove op een wachtlijst voor een sociale woning. Dat probleem wordt elk jaar erger. Waarom is er nog altijd geen afdoende oplossing?

    “Het probleem is dermate groot en complex, dat het op verschillende niveaus moet aangepakt worden”, stelt Cosyns. “Zowel lokaal, Vlaams als federaal. Eén oplossing bestaat er niet, maar we kunnen de problematiek wél leefbaarder maken. De voorstellen van Teledienst zijn zeker haalbaar, zoals een zitdag voor de Huurdersbond bijvoorbeeld. Een woonloket hebben we eigenlijk al. Dus dat verdient zeker meer aandacht.“

    GGM

     

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons