Uitbater en coach fitnessclub aangehouden

    07 juni 2023

    OOST-VLAANDEREN – Bij huiszoekingen zijn talrijke verboden producten aangetroffen bij leden en in een fitnessclub. De uitbater en zijn coach zijn onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

    De Federale Gerechtelijke Politie (FGP) van Oost-Vlaanderen heeft op vraag van het parket van Oost-Vlaanderen een onderzoek opgestart naar een fitnessclub in de Vlaamse Ardennen. Klanten zouden er doping kunnen verkrijgen en begeleid worden bij hun ‘hormonenkuur’.

    Uit het onderzoek bleek ook, dat de fitness tijdens de verplichte coronasluitingen geopend bleef.

    Aanhoudingen

    Het parket van Oost-Vlaanderen vorderde de onderzoeksrechter in Oudenaarde om het onderzoek verder te zetten. De uitbater van de fitnessclub zou zich persoonlijk verrijken met de handel in humane doping en het adviseren van sporters bij hun gebruik.

    Dat onderzoek volgt in de nasleep van de actie op woensdag 31 mei. Toen zijn onder de coördinatie van de FGP-Oost-Vlaanderen 41 huiszoekingen uitgevoerd in Oost- en West-Vlaanderen, Antwerpen en Limburg. Naast de huiszoeking en een verhoor zijn ook urinestalen afgenomen.

    42 verdachten werden gearresteerd, waarvan de onderzoeksrechter 4 liet voorleiden. Hij heeft 2 van hen onder aanhoudingsmandaat geplaatst: de 28-jarige uitbater van een fitnessclub en zijn 62-jarige coach.

    Doping

    Bij de huiszoekingen zijn op de meeste plaatsen aanzienlijke hoeveelheden doping, niet-conforme geneesmiddelen en voedingssupplementen aangetroffen.

    Verder zijn € 140.000 cash, een Porsche en een Rolex in beslag genomen bij de hoofdverdachten, naast 5 vuurwapens met munitie, geluidsdempers en een wapenstok. Bij een lid van de fitnessclub zijn ook enkele kilo cannabis aangetroffen.

    In totaal namen meer dan 250 politiemensen van de lokale en de federale politie deel aan de actie, samen met de Nationale AntiDoping Organisatie (NADO) Vlaanderen, het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten (FAGG) en het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). SOLVA, de intercommunale die instaat voor de omgevingshandhaving, stelde een aantal inbreuken vast.

    Signaal

    Het gebruik van humane doping heeft een nefaste invloed op de gezondheid en kan leiden tot hormonale problemen of zelfs een hartfalen. Daarnaast speelt ook het element van competitievervalsing bij wedstrijden (bodybuilding).

    Deze actie is een duidelijk signaal, dat de justitie en de politie, in het belang van ieders gezondheid, dergelijke praktijken beschouwen als een ontoelaatbare vorm van bezit en verkoop van humane doping. In de toekomst kunnen nog dergelijke acties volgen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons