Vader en zoon veroordeeld voor dierenmishandeling

    19 oktober 2022

    GENT/APPELTERRE-EICHEM – Het Hof van Beroep heeft woensdag 19 oktober de beide landbouwers veroordeeld. Ze krijgen geldboetes tussen € 1.200 en € 1.600 of een vervangende gevangenisstraf van 1 maand voor dierenmishandeling.

    Samen met Ninove en Geraardsbergen hadden de dierenrechtenorganisaties Animal Rights en Gaia in 2020 een klacht ingediend voor drie feiten van dierenmishandeling. Alfred V.S. en zijn zoon Marc V.S. hadden een stier tot bloedens toe voortgesleept met een tractor en een koe met een kabel rond de nek uit de Dender getrokken. De vader had ook een aantal wilde ganzen op een brutale wijze doodgereden.

    Nadat de raadkamer in mei van 2021 beiden doorverwees, moesten ze  zich verantwoorden voor 3 feiten van dierenmishandeling. Aanvankelijk waren de boeren in november 2021 in eerste aanleg vrijgesproken. De eisende partijen en het Openbaar Ministerie gingen tegen deze uitspraak in beroep.

    Brutaal

    Animal Rights campagnecoördinator Els Van Campenhout: (campagnecoördinator Animal Rights):  “Dat het Openbaar Ministerie met ons in beroep ging, is een sterk signaal dat er nu eindelijk gepaste straffen moesten komen. Ganzen doodrijden in volle broedseizoen, wanneer ze dus het kwetsbaarst zijn, en hen verminkt achterlaten door hun koppen af te rukken: dat is geen overmacht meer, dat is pure dierenmishandeling. Daarin is het Hof van Beroep ons nu in gevolgd. De rechter zegt in het vonnis, dat de feiten ronduit brutaal van aard zijn en legt boetes of een vervangende gevangenisstraf op. Voor ons zijn de boetes uiteraard te laag, maar we zijn blij, dat de rechtbank deze dierenmishandeling nu eindelijk erkent en veroordeelt.”

    Michel Vandenbosch (voorzitter Gaia): “Ik hoop echt dat die twee beulen nu zullen beseffen, dat hun wangedrag niet getolereerd wordt en ze hun leven zullen beteren. Hopelijk hebben ze nu hun les geleerd.”

    Het Hof van Beroep veroordeelde woensdagvoormiddag 19 oktober  de beide beklaagden voor twee van de drie feiten van dierenmishandeling: het genadeloos voortsleuren van de stier achter de tractor en het doelbewust doodrijden van de ganzen, die geen kant op konden. Vader en zoon zijn veroordeeld tot geldboetes van € 1.200 en € 1.600 of een vervangende gevangenisstraf van één maand.

    Info: Animal RightsGaia.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons