Vanaf juni alle plastic verpakkingen bij het PMD

    28 mei 2019

    REGIO – Vanaf juni mogen de inwoners van de 4 Oost-Vlaamse intergemeentelijke samenwerkingsverbanden IBOGEM, ILvA, IVM, en MIWA alle plastic verpakkingen aanbieden in de blauwe zak.

    Door deze uitbreiding zullen meer dan 1 miljoen inwoners van Oost-Vlaanderen naast plastic flessen nu ook plasticfolies, schaaltjes, vlootjes, zakjes en potjes bij het PMD mogen gooien. Dit betekent voor de inwoners van de betrokken gemeenten een pak minder restafval: naar verwachting zo’n 8 kg minder per persoon per jaar.

    De nieuwe regels zijn eenvoudig. Is het een verpakking en is het gemaakt van plastic? Dan mag het bij het PMD. Voor botervlootjes, folies en yoghurtpotjes zal de weigeringssticker dus niet meer nodig zijn.

    Uiteraard mogen, net als vroeger, de verpakkingen van motorolie, pesticiden en giftige stoffen nog altijd niet.

    Er is ook een nieuwe en belangrijke regel: de plasticfolies van schaaltjes moet je van elkaar verwijderen en los in de nieuwe blauwe zak gooien.

    En net zoals vandaag moeten verpakkingen leeg en liefst geplet de zak in. Steek verpakkingen zeker niet in elkaar, want dan belanden ze bij het restafval.

    Vanaf juni

    De nieuwe blauwe zak en dus de nieuwe sorteerregels gelden pas vanaf juni. Tot dan blijven de oude spelregels van kracht: dus in mei nog géén botervlootjes, yoghurtpotjes of folies in de PMD-zak, want gegarandeerd een rode sticker.

    Wie nog een voorraad blauwe zakken heeft, kan die gerust nog blijven gebruiken. Vanaf juni mogen dan, net als in de nieuwe blauwe zakken, alle plastic verpakkingen in de oude blauwe PMD-zak.

    De prijs en de data van inzamelkalender blijven dezelfde.

    Alle betrokken inwoners zullen de komende dagen een infofolder in de bus ontvangen over de nieuwe PMD-zak en de nieuwe sorteerregels.

    Info: www.denieuweblauwezak.be.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons