Vechtincidenten blijven Ninove in slecht daglicht plaatsen

  14 juli 2020

  NINOVE – Het vechtincident van vrijdag 10 juni aan het station bevestigt het beeld van Ninove als een stad, waar je beter wegblijft. Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) en Guy D’haeseleer (Forza Ninove) reageren.

  “Ik keur de incidenten niet goed”, aldus de burgemeester. “Wij vermoeden wel dat de vechtpartij van zondag (5 juli) en deze van vrijdag (10 juli) los staan van elkaar. Onze recherche was al een aantal weken bezig met het onderzoek. Dit was reeds ver gevorderd tot men het nodig vond om de daders met naam en toenaam op de sociale media te brengen. Dergelijke handelingen hebben het onderzoek en een mogelijke doorbraak ernstig geschaad.”

  Volgens haar is het totaal ongepast om de politie en het beleid laksheid verwijten. “In 2018 en 2019 heeft de politie, in samenwerking met het parket, een aantal bendeleden voor een hele tijd achter de tralies gekregen. Bij de gewapende overval op de apotheker onlangs is de dader, dankzij de camerabewaking, binnen het half uur opgepakt.”

  Investeringen

  Zij wijst ook op de investeringen in het veiligheidsbeleid tijdens de vorige en de huidige legislatuur. “We tolereren geweld niet in onze stad. Als burgemeester kan ik lokaal alleen een plaatsverbod uitvaardigen. De afgelopen maanden heb ik dat 27 keer gedaan. Ik ben ook in contact met het parket in verband met een samenscholingsverbod.”

  De politie voerde de controles in het stadspark en elders op. “Ik heb veel respect voor de inzet en het professionalisme van onze politie en veiligheidsdiensten.”

  Verbinding

  “In Aalst en elders zijn er ook vechtpartijen”, aldus nog de burgemeester. “Maar in Ninove komt dit op de sociale media. Mensen krijgen daardoor een enorme angst. Goedmenende jongeren worden soms onterecht mee geviseerd. De enorme polarisatie zorgt voor bijkomende spanningen. Deze staat ook de verbinding tussen mensen in de weg en versterkt het wij-zij-verhaal. Dat is enorm jammer.”

  Ze besluit: “Een repressieve aanpak is nodig, de aanpak op het vlak van samenlevingsopbouw is dat eveneens. Samen met de politie nemen we onze verantwoordelijkheid. Jammer genoeg kunnen we niet altijd over onze aanpak communiceren om een onderzoek of een actie niet in het gedrang te brengen.”

  Lik op stuk

  “Dat de recherche al een tijd met het onderzoek bezig was, klopt pertinent niet” reageert Guy D’haeseleer. “Het tegendeel is waar. Ik heb alle info eerst aan de recherche gegeven, zodat ze daar alles wat nodig was konden downloaden. Dan pas heb ik zelf die filmpjes gepost. En dat is meer 5 procent van alles wat ik aan informatie binnenkrijg. Nu al hebben me weer 9 mensen gecontacteerd; ik begeleid hen naar de politie.”

  Hij zegt ook zeer ontgoocheld te zijn in de commentaar van de korpschef: “Hij zou beter Forza Ninove bedanken in plaats van ons met de vinger te wijzen. Hij legt verkeerde accenten en heeft totaal geen zicht op wat in de samenleving gebeurt. Er zijn jonge gasten, die door dezelfde bende zijn overvallen en door de politie zijn wandelen gestuurd. De tijd van praatjes maken is voorbij. Hier is enkel een lik op stuk-beleid mogelijk.”

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons