Veiligheidsdrone voor het eerst actief tijdens carnaval

    29 januari 2024

    NINOVE – De gemeenteraad gaf maandag 22 januari unaniem groen licht voor het uitbouwen van een dronenetwerk om grootschalige evenementen en crisissituaties te beheren. Carnaval is het eerste evenement, waarop deze drone in de lucht zal hangen.

    In 2023 investeerde de stad in een nieuwe crisisruimte voor het beheer van dreigende noodsituaties of hogere risico-evenementen. Deze ruimte in het politiecommissariaat is uitgerust met alle technische benodigdheden.

    Ze bewees al meermaals haar nut, recent nog bij de wateroverlast begin 2024.

    Drone

    Binnenkort komt daar een drone bij, via het Citymesh-project. Binnen de 5 minuten na een oproep door de crisiscel kan de drone boven de kritieke plaats in Ninove centrum aanwezig zijn, binnen 9 minuten zo goed als overal op het grondgebied.

    Hierdoor gaat geen kostbare tijd verloren en krijgen de hulpdiensten nog tijdens het aanrijden belangrijke informatie aangeleverd.

    Noodsituaties

    Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld): “Bij crisissituaties zijn beelden van het terrein een grote meerwaarde om de acties goed te kunnen coördineren. Het huidige cameranetwerk kan al veel in beeld brengen, maar niet alles. Tot nu toe wisselden de hulpdiensten de info van de situatie ter plaatste via de radio uit en maakten ze deze over aan de crisiscel. Maar bij noodsituaties is bijkomend beeldmateriaal via een drone een belangrijke aanvulling. Carnaval is het eerste proefproject, waarbij we de drone kunnen inzetten bij een noodsituatie.”

    Proefperiode

    De gemeenteraad keurde op 22 januari de overeenkomst met de firma Citymesh goed. De stad stelt de grond ter hoogte van het wzc Klateringen voor het droneproject ter beschikking, voor een periode van 9 jaar, eventueel verlengbaar.

    Tijdens de eerste drie maand na de installatie kan de stad kosteloos gebruik maken van het systeem en wordt het project ook grondig getest.

    Tegen het einde van de testperiode wordt een nieuw dossier uitgewerkt voor het inzetten van de drone per vlucht: beginnend aan € 500 per inzet en afzwakkend over de tijd.

    Afspraken over de samenwerking én de financiering zullen eerst worden voorgelegd aan de gemeenteraad.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons