Verdelging Aziatische hoornaar

    06 september 2023

    OOST-VLAANDEREN – Gouverneur Carina Van Cauter maakte afspraken met de brandweer, RATO vzw en Vespawatch om de exotische wespensoort zo efficiënt mogelijk te verdelgen.

    Een Aziatische hoornaar is ongeveer 3 centimeter groot. Het insect is overwegend zwart van kleur met een geel-oranje band op het achterlijf. De uiteinden van de poten zijn opvallend geel. Velen verwarren hem met de Europese hoornaar; deze ziet er gevaarlijk uit, maar is zachtaardig en enorm nuttig.

    Primair en secundair

    Een Aziatische hoornaar maakt twee soorten nesten: een primair nest in het voorjaar en een secundair nest vanaf augustus. Secundaire nesten hangen meestal op grote hoogte (>10m) en hebben een doormeter van 80 cm of meer.

    Vooral die secundaire nesten zijn belangrijk om te verdelgen. Hoe meer secundaire nesten overleven, hoe meer Aziatische hoornaars er een jaar later zullen zijn. Deze nesten zijnn vaak pas zichtbaar als de bladeren van de bomen vallen.

    Meldingen

    De afgelopen jaren is geprobeerd om alle nesten van Aziatische hoornaars te verdelgen, maar dat blijkt onmogelijk.

    Niet-hinderlijke primaire en secundaire nesten meld je via Vespawatch. Dankzij de subsidie van de provincie aan RATO vzw is de verdelging gratis (van 17 augustus tot 15 november). Je kan natuurlijk ook een professionele verdelger inschakelen tegen betaling.

    De brandweer mag nesten verdelgen, die in de buurt hangen van mensen én hinder veroorzaken. Je kan zo’n nest melden via het e-loket van de hulpverleningszone. Het gaat doorgaans om primaire nesten.

    Info: Hulpverleningszone Vlaamse ArdennenHulpverleningszone Zuid-OostVespawatch.

    MLI – Kopfoto: (secundair) nest aan de kerktoren in Zandbergen.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons