Agentschap Wegen en Verkeer heeft plannen voor hertekening kruispunt Den Doorn

    16 juli 2020

    NINOVE – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) heeft plannen voor de hertekening van het kruispunt Den Doorn.

    Het zwaar auto-ongeluk van zondag 12 juli j.l. zorgde op de sociale media en elders voor heel wat commentaar en voorstellen om het kruispunt Den Doorn veiliger te maken. De suggesties hadden onder andere betrekking op het beter afstellen van de verkeerslichten, een ondertunneling, de omvorming tot een rotonde en alle varianten daarvan.

    We vroegen aan het AWV of er plannen in enige richting bestaan. “Volgend jaar wordt een ontwerp uitgetekend voor een deel van het kruispunt”, aldus woordvoerster Sylvie Syryn. “Het gaat hierbij om de aansluitingen van de N405/Aalstersesteenweg (beide zijden van het kruispunt) op de N28/Expresweg. Vanaf volgend jaar worden de plannen opgemaakt, de uitvoering ervan zal later volgen.”

    Een hertekening zal nodig zijn. Het nieuwe industrieterrein Doorn Noord zal ongetwijfeld meer verkeer generen. De Okegembaan zou dan wel niet meer aansluiten op het kruispunt, maar via een nieuwe weg toch op de Aalstersesteenweg/405 terechtkomen.

    Rotondes

    Goed 20 jaar terug had de toenmalige Administratie Wegen en Verkeer wel plannen om de grote kruispunten op de ‘Ninoofse ring’ om te vormen tot rotondes.

    De Ninoofse gemeenteraad keurde in november 2002 de module 18 goed van de mobiliteitsconvenant. Deze was nodig voor de omvorming van het kruispunt Brusselsesteenweg-Edingesteenweg (de Nieuwe Kerk) tot een rotonde. Deze module zou de aparte kruispunten en oversteekplaatsen buiten de bebouwde kom verkeersveiliger maken door het verminderen van het aantal mogelijke conflictpunten. De aanleg van deze rotonde was opgenomen in het investeringsplan 2002.

    In februari 2003 had het Vlaams Gewest nog altijd de bedoeling om na de sloop van de Sint-Theresiakerk dat kruispunt om te vormen tot een rotonde. Het had daartoe twee huizen aan het kruispunt onteigend. Eenzelfde scenario was voorzien voor het kruispunt Tramstatie. De beide rotondes moesten alvast de verkeersstroom op dat gedeelte van de Ninoofse ring vlotter laten verlopen.

    Stevaert

    Ook voor de kruispunten Den Os en Den Doorn bestonden plannen om er een rotonde aan te leggen. Minister van Openbare Werken/Mobiliteit Steve Stevaert kwam zelfs op plaatsbezoek, op vraag van de toenmalige Ninoofse schepen van Openbare Werken en partijgenoot Jacques Timmermans. Hij bezocht toen ondermeer ook café De Lancier op het kruispunt van De N8/Brusselsesteenweg met Roesbeke. Het café is jaren geleden onteigend en afgebroken voor de heraanleg van het kruispunt.

    Behalve de dubbele rotonde/ovonde aan Den Os/Den Dollar is geen van de voorziene rotondes gerealiseerd. De heraanleg van het kruispunt Tramstatie is gekoppeld aan de volledige hervorming van de N8/Brusselsesteenweg tot de grens met Roosdaal. Die werken zouden niet starten vóór 2023. De heraanleg van de Tramstatie zou daarvóór gebeuren.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons