‘Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen’ voor 15 gemeenten – Ninove doet niet mee

    23 juni 2020

    REGIO – Mobiliteitsservicebedrijf Valckenier en de intercommunale Solva lanceerden maandag 22 juni 2020 een globaal autodeelsysteem in 15 gemeenten rond Aalst. De inwoners en de gemeenten zullen kunnen beschikken over 28 elektrische deelwagens. Ninove doet niet mee, omdat de stad een eigen project wil uitbouwen.

    Bij heel wat Vlamingen staat de (tweede) wagen het grootste deel van de tijd stil. Veel wagens zorgen bovendien voor verkeersdrukte, parkeerdruk en meer fijn stof in de lucht, ten nadele van de leefbaarheid binnen de gemeente of stad.

    Samen met Solva, het netwerk autodelen.net en 15 Zuid-Oost-Vlaamse gemeenten zette Valckenier een regionaal autodeelsysteem op. Valckenier Share, in mei 2019 gestart in Aalst, krijgt op die manier een regionale uitbreiding naar Moorsel, Brakel, Denderleeuw, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Herzele, Kluisbergen, Lede, Lierde, Maarkedal, Oosterzele, Ronse, Sint-Lievens-Houtem, Zottegem en Haaltert. Het samenwerkingsverband kreeg de werktitel ‘Autodelen Zuid-Oost-Vlaanderen’ en is uniek in Vlaanderen.

    Het is de eerste Vlaamse raamovereenkomst,  die een twintigtal regionale partijen verenigt. De samenwerking gebeurt voor het eerst over vervoersregio’s en de intercommunales heen. Aan de basis ligt de gemeenschappelijke overtuiging, dat de regionale mobiliteitsoplossing niet zit in het voertuig, maar in het systeem.

    Zo kan het regionaal autodelen een goedkope, efficiënte en milieuvriendelijke mobiliteitsoplossing bieden voor de lokale inwoners. Dit betekent een enorme groei voor de gedeelde mobiliteit in de regio. Over twee jaar bespaart een dergelijk systeem maar liefst 136,16 ton CO2.

    De voorstelling van dit project gebeurde maandagvoormiddag 22 juni op het marktplein van Sint-Lievens-Houtem in aanwezigheid van de ministers Lydia Peeters en Bart Somers.

    Eigen project

    Ninove doet niet mee aan dit regionaal autodeelsysteem.

    Schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen): “De stad is niet ingestapt in dat project omdat dit het leasen van een wagen betrof en niet de aankoop. We zullen via een ander project een subsidie bekomen voor de aankoop van twee elektrische deelwagens. Het project van Solva loopt m.a.w. parallel met ons eigen project. Het leasen van een wagen, als we twee wagens gaan kopen, heeft weinig zin. De aanbieder van het project van Solva zal uiteraard ook kunnen meedingen in de aanbestedingsprocedure, die de stad zal opstarten.”

    Info: Valckenier Share – Autodelen – Solva.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons