Beide Denderbruggen zijn dringend toe aan opfrisbeurt

  28 juni 2023

  NINOVE – Stijn Vander Elst (Open Vld) vertolkte tijdens de gemeenteraad van 26 juni wat vele Ninovieters denken over de Begijnenbrug en de Oude Kaaibrug: ze kunnen best een grondige opfrisbeurt gebruiken. Op termijn zouden ze worden vervangen.

  De afgelopen jaren liet de Vlaamse Waterweg nv meermaals herstellingen uitvoeren aan de Begijnenbrug en de Oude Kaaibrug voor de elektromechanische sturing en het wegdek.

  Verloederde indruk

  “Dat veroorzaak telkens verkeershinder voor onze binnenstad”, aldus Vander Elst, “al waren de werken noodzakelijk en in het belang van de veiligheid natuurlijk. Inmiddels is zowat alles van de bruggen hersteld, vervangen of vernieuwd, maar de bruggen zelf blijven een heel verloederde indruk nalaten met veel roestvlekken en afgebleekte verflagen. “

  Dus zouden de beide constructies volgens hem ook een nieuwe lik verf of een opfrisbeurt kunnen gebruiken. “De beide bruggen vormen belangrijke invals- en verbindingswegen voor het Ninoofse centrum. Het is niet meteen een fraai zicht als je deze bruggen zo verloederd ziet en dat straalt deels ook af op de omgeving.”

  Hij drong er bij het stadsbestuur op aan om de Vlaamse Waterweg nv te vragen een opfrisbeurt voor de beide bruggen in te plannen in hun werkschema; zo mogelijk liefst nog dit jaar of ten laatste volgend jaar.

  Vervanging

  “Op korte termijn zijn geen werken gepland aan de Begijnenbrug”, gaf schepen voor mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) hem mee. “Wel aan de Oude Kaaibrug omdat de toestand daar veel erger is. De toplaag ziet erg af van het vrachtverkeer en er is daar ronduit een gevaarlijke situatie. Er is een voorlopige herstelling gebeurd, maar in de loop van de zomer wordt de toplaag volledig vernieuwd. In een tweede fase wordt de brug in oktober opnieuw geverfd.”

  Op middellange termijn is er ook goed nieuws.

  “De beide bruggen zijn opgenomen in een programma van de Vlaamse Waterweg om oversneld een 45-tal bruggen volledig te vervangen door nieuwe exemplaren. De Ninoofse bruggen zitten ook in dat programma om onderzocht te worden. Ik heb goede hoop, dat ze in het definitieve programma zullen terecht komen, gelet op de huidige toestand, waarbij ze heel regelmatig dicht moeten voor onderhoud. Ze zullen mijns inziens redelijk hoog op de investeringsagenda staan. Ze zijn versleten.”

  Over de kleur van de bruggen zal later wel nog worden gepraat, al kon de schepen nog meegeven dat het spuuglelijk framboosrood bedoeld is om de duiven weg te houden. Alleen de duiven.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons