Binnenkort deelwagens en -fietsen in centrum Ninove en deelgemeenten?

    22 april 2020

    NINOVE – Fors inzetten op gedeelde mobiliteit met een ambitieus actieplan, dat is de doelstelling van het stadsbestuur. Schepen van leefmilieu en mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) stelt dit plan voor op de gemeenteraad van april. Als concreet gevolg daarvan zou je in het stadscentrum en in de deelgemeentes op korte termijn deelwagens en -fietsen zien opduiken.

    Om duurzame deelmobiliteit krachtig te promoten, wil het stadsbestuur concrete acties opzetten. Het zal daarbij zelf het goede voorbeeld geven door een deel van het eigen wagenpark te delen met de bewoners.

    Maar voor schepen Vande Winkel zit vooral in het zogenaamde particulier autodelen veel potentieel. “Hierbij lenen mensen hun wagen uit aan buurtbewoners tegen een vergoeding. Op die manier deel je dus je auto, maar betalen je buren ook mee voor de kosten, die een auto met zich meebrengt. Er bestaat echter nog heel wat koudwatervrees om je auto aan buren uit te lenen. Om die reden willen we een tijdelijke subsidie invoeren om mensen warm te maken voor het systeem.”

    Het actieplan wil gedeelde mobiliteit ook ruimtelijk een plaats geven in de stad, niet alleen in de publieke ruimte maar ook in private bouwprojecten. Schepen van Ruimtelijke Ordening Katie Coppens (Samen): “We hanteren momenteel terecht een heel strikte parkeernorm voor de bouw van meergezinswoningen om de parkeerdruk in de wijken onder controle te houden. Je kan je echter perfect indenken, dat we daar een uitzondering op toelaten op voorwaarde dat het project een deelwagen omvat.”

    Vande Winkel benadrukt, dat de noodzaak groot is om ambitieus te zijn op het punt van gedeelde mobiliteit: “Op tien jaar tijd is het aantal wagens in onze stad met 2.000 voertuigen gestegen tot 19.000. Deelmobiliteit kan die onhoudbare evolutie mee helpen keren.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons