Fietsgebruik op Oost-Vlaamse fietssnelwegen neemt sterk toe

    21 december 2021

    OOST-VLAANDEREN — Op 12 fietssnelwegen in de provincie is tussen 24 en 30 september 2021 het fietsgebruik gemeten. Daaruit blijkt het fietsgebruik op deze fietssnelwegen sterk toegenomen.

    In totaal zijn gedurende de hele meetperiode meer dan 100.000 fietsbewegingen geteld. Gemiddeld zijn per dag de meeste fietsers geteld in Lokeren, Aalst, Sint-Niklaas, Deinze en Gent.

    Op de Oost-Vlaamse fietssnelwegen wordt gemiddeld het meest gefietst op weekdagen: 72 % van de fietsbewegingen ten opzichte van 28 % in het weekend. Dat wijst op het functioneel belang van deze fietssnelwegen voor het woon-werk-schoolverkeer.

    Toename

    In 2021 is er een toename van 21 % vergeleken met een gelijkaardige meting in 2018: respectievelijk 104.494 en 86.724 fietsbewegingen.

    In het weekend blijkt het fietsgebruik veel sterker toegenomen dan op weekdagen: respectievelijk 50 % en 12 %.

    De weersomstandigheden waren in 2018 en 2021 relatief vergelijkbaar.

    Investeringen

    De afgelopen jaren investeerden de provincie Oost-Vlaanderen, de Vlaamse overheid en heel wat andere partners in talloze fietssnelwegprojecten. De toename in het fietsgebruik kan wijzen op de positieve impact van de recente investeringen.

    Gedeputeerde Riet Gillis (Groen, bevoegd voor Mobiliteit): “De fietssnelwegen zijn populair bij de Oost-Vlaming. De provincie zet zich in voor de versnelde uitbouw van het bovenlokaal functioneel fietsnetwerk (BFF). Fietssnelwegen vormen de ruggengraat van dit netwerk. Een fietssnelweg brengt je vlot, veilig en comfortabel naar je werk, de school of de winkel en is ook geliefd als ommetje in je vrije tijd. Een fietssnelweg biedt je een aangename en zo goed als autovrije fietsroute. Dat is goed voor je humeur, je gezondheid en het klimaat.”

    Info: Fietstelweek 2021Fietstelonderzoek 2021.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons