Geen mondmaskers en plastiek schermen meer bij De Lijn

    20 mei 2022

    ALGEMEEN – Als gevolg van de beslissingen van het Nationaal Overlegcomité zijn mondmaskers vanaf maandag 23 mei niet langer verplicht op de bussen en de trams van De Lijn.

    Het Overlegcomité besliste vrijdag 20 mei, dat reizigers niet langer een mondmasker moeten dragen op het openbaar vervoer in België. Het mondmasker is dus niet langer verplicht in bus, tram, trein en metro.

    Minister voor mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD): “Met het verdwijnen van de mondmaskers kunnen ook de plastiek beschermfolies tussen het reizigerscompartiment en de bestuurderspost worden opgeborgen. De overige fysieke afscheidingen en waarschuwingen verdwijnen eveneens. De reizigers zullen dus weer langs de voordeur via de chauffeur moeten instappen in plaats van verderop op het voertuig. Dit zorgt terug voor meer direct contact tussen onze chauffeurs en de reizigers.”

    Vooraan

    Vooraan opstappen zal maandag 23 mei nog niet meteen mogelijk zijn op alle bussen. In duizenden voertuigen van De Lijn en de onderaannemers moeten de folies en andere fysieke veiligheidsmaatregelen worden verwijderd. Deze gigantische verwijderingsklus zal ettelijke dagen in beslag zal nemen.

    Nu de voordeur weer open gaat, zullen de reizigers daar terug de vervoerbewijsontwaarder en de cEMV-terminal voor contactloos betalen kunnen gebruiken. Cash betalen is in 2020 afgeschaft.

    Waakzaamheid

    De Lijn zegt zich wel klaar te houden mocht de coronasituatie in de toekomst opnieuw in de verkeerde richting evolueren. De vervoersmaatschappij zal de plastiek folies stockeren om ze indien nodig snel te kunnen installeren in de voertuigen.

    Verder houdt De Lijn de maximale ventilering van de voertuigen aan door de raampjes en dakluiken open te houden. Het frequent openen van de deuren tijdens het op- en afstappen draagt daar eveneens aan toe.

    Indien zij het wensen, kunnen de chauffeurs een beroep blijven doen op een reinigingskit, handgels en een mondmasker.

    Uiteraard staat het ook de reizigers vrij om een mondmasker te dragen als zij zich daarbij comfortabeler voelen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons