Geparkeerde vrachtwagens hinderen fietsers langsheen Koning Boudewijnlaan

    08 juni 2020

    NINOVE – De laatste weken staan steeds meer vrachtwagens geparkeerd op de stroken langsheen de Koning Boudewijnlaan. Dat zorgt voor onveilige situaties voor de fietsers, die gebruik maken van het fietspad langs deze drukke gewestweg.

    De parkeerstroken zijn in de breedte enkel geschikt voor personenwagens. Voor de grote vrachtwagens zijn ze te smal, zodat deze steeds zeer dicht bij de rijweg staan. Nog gevaarlijker: met hun wielen staan ze op de fietspaden.

    Fietsers

    De spiegels van de trekkers steken bovendien nog verder uit, waardoor fietsers regelmatig in de goot moeten rijden. In uitzonderlijke gevallen moeten ze zelfs links van de wagen op de weg passeren omdat de doorgang rechts te smal is.

    Verschillende fietsers, die regelmatig dit fietspad gebruiken om naar hun werk te gaan in de industriezone, vragen dan ook dat er een oplossing komt voor dit probleem. Ondermeer dat de politie zou optreden tegen deze foutief geparkeerde vrachtwagens. Sommige opleggers staan daar dagenlang zonder dat ze verplaatst worden.

    Veel van deze vrachtwagens zijn van een transportfirma uit Wortegem-Petegem, die al op tal van andere plaatsen voor overlast zorgden.

    In het verleden zijn reeds enkele ongevallen gebeurd met (vracht-)wagens, die tegen de geparkeerde opleggers reden, met grote schade en gewonden tot gevolg.

    Schrikstrook

    Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) is de wegbeheerder van de N28 (Koning Boudewijnlaan).

    Communicatieverantwoordelijke Sylvie Syryn: “De parkeerstroken zijn inderdaad te smal voor vrachtwagens. Dit betekent dan ook dat vrachtwagens er niet mogen parkeren. Hier kan enkel de politie optreden om chauffeurs, die dat wel doen, te beboeten.”

    Er is beslist dat de parkeerstrook zal verdwijnen. “Aan de hand van markeringen zullen wij deze omvormen tot een schrikstrook tussen de rijweg en het fietspad. Dat is veiliger voor de fietsers en dan kan het fout parkeren zich ook niet meer voordoen. “

    Breed fietspad

    Schepen van mobiliteit Wouter Vande Winkel (Samen) is tevreden met die visie: “We zijn heel blij dat het AWV op onze vraag is ingegaan om de parkeerstrook om te vormen tot een heel breed fietspad. De stad heeft dat verzoek naar AWV gericht na meerdere, zeer terechte klachten van fietsers omdat vrachtwagens effectief voortdurend op het fietspad parkeren.”

    Bovendien neemt het aantal vrachtwagens toe en dus ook de problematiek. “Bijkomend zijn we al twee keer geconfronteerd met zware ongelukken, doordat auto’s op de geparkeerde vrachtwagens inreden bij slechte zichtbaarheid. Met een voldoende breed fietspad slaan we dus twee vliegen in een klap.”

    GNE – Foto’s Giovanni Neckebroeck

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons