Hakhoutbeheer langs Koning Boudewijnlaan en Geraardsbergsesteenweg.

    04 december 2023

    NINOVE – Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) laat de komende maanden het hakhoutbeheer uitvoeren langs de gewestwegen en de autosnelwegen. Voor Ninove zijn dat delen van de N28 en de N460.

    Naarmate bomen en struiken hoger en ouder worden, nemen de risico’s voor de verkeersveiligheid toe. Hoge bomen vangen veel wind en kunnen omwaaien of afbreken en op de weg vallen. Doordat ze zo dicht bijeen staan, hebben ze bovendien de neiging om naar buiten te groeien, naar het licht toe. De bomen aan de wegzijde hellen dus vaak over en dreigen op termijn op de weg te vallen. Ook zware takken kunnen afbreken en op de weg terechtkomen.

    Beheer

    Om dat veiligheidsrisico te beperken, voert de wegbeheerder AWV hakhoutbeheer uit. Dat is een eeuwenoude en alternatieve vorm van het beheren van bomen en struiken. De bomen worden daarbij afgezaagd op een tien- à twintigtal centimeter boven de grond. In de volgende seizoenen schieten ze opnieuw uit.

    Het AWV werkt voor langere zones in korte segmenten. Zo schiet een bepaalde zone al terug uit voor het volgende stuk wordt aangepakt, enkele jaren later. Door een combinatie van jongere en oudere begroeiing ontstaat meer variatie en vinden meer planten en dieren een geschikt plekje.

    Door het inkorten van de beplanting zijn de weg en het verkeer meer zichtbaar. De ingreep heeft echter geen invloed op het geluidsniveau van een nabijgelegen weg.

    Ninove

    In Ninove gebeurt hakhoutbeheer langs delen van twee gewestwegen.

    • N28/Koning Boudewijnlaan: langs de kant van de Denderstraat in Meerbeke.
    • N460/Geraardsbergsesteenweg: tussen het Schoolbaantje en Turkeveld en verderop tot de Turkeveldkapel in Voorde.

    Info: AWV hakhoutbeheer.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons