Heraanleg kruispunt Tramstatie in de loop van 2023, daarna pas herinrichting Brusselsesteenweg

    11 november 2020

    MEERBEKE – Vlaams volksvertegenwoordiger Guy D’haeseleer (Vl. Belang) vroeg minister van mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) naar de stand van zaken over de herinrichting van de Brusselsesteenweg/N8. De aanbesteding voor het kruispunt Tramstatie is voorzien in 2022, de heraanleg in 2023. De steenweg zelf komt niet voor 2024 aan bod.

    Het kruispunt Tramstatie in Meerbeke is onveilig en moeilijk met dagelijks lange files tijdens de spitsuren als gevolg.

    Planning

    “De plannen worden telkens op de lange baan geschoven”, aldus Guy D’haeseleer in zijn schriftelijke vraag aan de minister. “Het plan is steeds geweest om na de herinrichting van het kruispunt de Brusselsesteenweg (N8) onder handen te nemen tot aan het kruispunt met de Steenmeersstraat in Roosdaal. Volgende elementen zouden in het dossier zijn opgenomen: een middenberm, drie keerpunten, nieuwe fiets- en voetpaden, verbeterde haltes voor openbaar vervoer, een aparte busbaan van de Herremansstraat tot aan het kruispunt Tramstatie en meer groenvoorzieningen.”

    Vragen

    En dus wou hij van de minister antwoorden op een aantal concrete vragen. “Wanneer zijn de werken aan het kruispunt voorzien? Hoe zal het kruispunt eruitzien en welke maatregelen zijn genomen om het fileleed op te lossen? Wanneer gebeurt de herinrichting van de N8? Zijn de vermelde elementen nog steeds dezelfde of zijn er wijzigingen aangebracht? Zijn alle noodzakelijke onteigeningen gebeurd en voor welke bedragen? Zo niet, waarom en over hoeveel onteigeningen gaat het nog?”

    Kruispunt

    “De werken aan kruispunt Tramstatie kunnen aanvatten in de loop van 2023”, aldus minister Peeters. “De aanbesteding is voorlopig ingepland voor 2022.”

    Het kruispunt ondergaat een aantal wijzigingen die de doorstroming van het verkeer moeten verbeteren.

    • 2 rechtsafslagstroken buiten de verkeerslichtenregeling:
      – van de N28 Halsesteenweg naar de N8 Brusselsesteenweg richting Roosdaal,
      – van de N8 Brusselsesteenweg naar de N28 Koning Boudewijnlaan richting Aalst.
    • De verlenging van de linksafslagstroken op de N8 Brusselsesteenweg (kant Ninove centrum) en de N28 Halsesteenweg.
    • De optimalisatie van de verkeerslichtenregeling.

    Onteigeningen

    De onteigeningen lopen nog volop. “Dit is een lang proces door het groot aantal innames: meer dan 200. Voor alle innames (huizen en voortuinen) is een budget voorzien van circa € 23 miljoen. Er zijn ondertussen 87 innames verwezenlijkt. Dat ze nog niet alle zijn gerealiseerd, komt door het grote aantal en omdat het traject (schattingen, onderhandelingen) nu eenmaal enige tijd vraagt.”

    Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) zal eerst het kruispunt Tramstatie uitvoeren.

    “De werken aan de Brusselsesteenweg zelf zullen in die optiek nog niet kunnen aanvatten voor 2024. Het concept en bijhorend voorontwerp van de herinrichting Brusselsesteenweg blijven gehandhaafd.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons