Hoe toegankelijk zijn voetpaden ter hoogte van terrassen?

    16 maart 2022

    NINOVE – Een lezer maakte ons attent, dat voetgangers en mensen met een beperking niet altijd een veilig voetpad hebben op de Graanmarkt. Schepen Alain Triest (Open VLD) plaatst daarbij een nuance.

    “U heeft het waarschijnlijk ook al opgemerkt”, aldus de lezer. “Op de Graanmarkt zijn de terrassen uitgebreid tot ongeveer een meter van de straat. Erg wordt het als daartussen nog een boompje staat met een rooster aan de voet.”

    Klachten

    Een probleem voor de voetgangers en zeker voor de gebruikers van een rolstoel of een rollator.

    “Blijkbaar krijgen de voetgangers en gehandicapten de rol van tweederangsburgers aangemeten door het beleid in de stad. Ik wil dit probleem aankaarten in de hoop, dat het stadsbestuur meeleest. Ik heb ook reeds een mail naar het klachtenbureau van de stad verstuurd, maar tot op heden geen reactie gekregen.”

    Voorwaarde

    We vroegen de schepen voor lokale economie Alain Triest (Open VLD) om uitleg.

    “Bij een aanvraag voor een (uitbreiding van een) terras, geven wij altijd uitdrukkelijk als voorwaarde mee, dat de horeca-uitbater de wettelijke ruimte voor het voetpad moet naleven. De problemen liggen soms bij de bezoekers van de terrassen, die niet altijd oog hebben voor deze regel. Ze verschuiven dan de stoelen en/of tafeltjes, zodat ze de vrije doorgang hinderen.”

    Controle

    De eigenaars van de terrassen krijgen nochtans regelmatig de aanbeveling om dit te doen naleven. “Maar een systematische en actieve controle, bijvoorbeeld door onze gemeenschapswachten gebeurt niet en is wel wenselijk.”

    De problemen, die de persoon meldde zullen zich volgens de schepen eerder voordoen langs de kant van de Graanmarkt, waar een stoep is voorzien.

    “Maar ik wil wel opmerken, dat het voetpad bij de terrassen daar niet aan de straatkant ligt, maar tussen de gevels en het terras zelf. Ik hoor, dat de meneer in kwestie langs de buitenkant van het terras gaat. Daar zijn op een aantal plaatsen inderdaad al heel lang boompjes geplant. De roosters daarrond dienen om het nodige regenwater op te vangen. Maar nogmaals: het voetpad is niet daar voorzien, maar tussen het terras en de gevel.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons