Hou de reddingsstrook vrij voor de hulpdiensten

    20 oktober 2021

    ALGMEEN – In files moet je sinds oktober vorig jaar een reddingsstrook voor de hulpdiensten vormen op alle wegen met twee rijstroken of meer per rijrichting. Dat geldt dus o.m. ook op de Koning Boudewijnlaan/Expresweg (N28).

    Voertuigen op de linkerrijstrook moeten uiterst links gaan staan en al de rest zoveel mogelijk rechts. Op die manier komt een doorgang vrij voor de hulpdiensten. Bovendien moeten ze dit automatisch doen zodra zich een file vormt, zonder te wachten tot de sirenes van de hulpdiensten hoorbaar zijn. Het is een permanente verplichting vanaf 1 oktober 2020.

    Het systeem bestaat al in andere landen zoals Luxemburg, Duitsland of Zwitserland ,waar het zeer goed werkt

    Die verplichting is niet beperkt tot snelwegen en gewestwegen. Ook bij een file op de kleine Brusselse ring bijvoorbeeld moeten bestuurders een reddingsstrook vormen, aangezien de kleine ring minstens twee rijstroken heeft.

    Pechstrook

    De hulpdiensten kunnen uiteraard nog steeds de pechstrook gebruiken.

    Die is wel regelmatig versperd door defecte of verongelukte voertuigen. Er liggen soms ook weggeruimde brokstukken.

    Vaak is ze afgeschaft of versmald om een extra rijstrook of spitsstrook toe te voegen (zoals op de E40 van Brussel naar Leuven).

    Motorrijders

    De reddingsstrook is ook interessant voor motorrijders. Het is juist de toegelaten strook, waar zij zich een weg door de files kunnen banen.

    Vandaag aarzelen automobilisten nog steeds om motorrijders in files door te laten. Maar eigenlijk hebben ze geen enkel excuus om voor de tweewielers de deur dicht te doen.

    Motorrijders, die files voorbijrijden, mogen dit enkel aan een zeer matige snelheid: maximum 20 km/uur sneller dan de automobilisten.

    Het is wel niet hun taak om voor politieman te spelen wanneer automobilisten zich niet aan de regel houden.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons