In 2018 minder ongevallen aan overwegen, aantal slachtoffers blijft dramatisch stabiel

    14 februari 2019

    REGIO – Vorig jaar waren er 38 ongevallen aan overwegen (tegenover 51 in 2017) wat een historisch laag cijfer is. Toch blijft het aantal doden (9) hetzelfde als in 2017

    “Op het eerste zicht is dit een bemoedigende vaststelling, maar we moeten dit helaas relativeren”, aldus Frédéric Petit van spoornetwerkbeheerder Infrabel. “Het aantal slachtoffers blijft helaas stabiel met 9 doden. Ook het aantal zwaargewonden (3) blijft gelijk. Ondanks verschillende nieuwe sensibiliseringscampagnes en de vermindering met 24 overwegen, blijven het niet respecteren van de verkeersregels en het onvoorzichtig gedrag van de weggebruikers de belangrijkste oorzaken van deze drama’s.”

    Incidenten aan overwegen zorgen dagelijks voor bijna 2 uur vertragingen. Ongevallen gebeuren het vaakst met buurtbewoners tijdens de spitsuren.

    In 2019 zal Infrabel de overwegen een ‘identiteit’ geven met alle nuttige info voor weggebruikers, buurtbewoners en hulpdiensten.

    Identiteitskaart van de overwegen

    “Daarom heeft Infrabel besloten om aan elke publieke overweg met actieve signalisatie (1.429 overwegen) een identiteit toe te kennen door middel van een sticker. Die bevat informatie zoals het nummer van de overweg en de spoorlijn, maar ook de straatnaam en de gemeente.”

    Hierdoor kunnen weggebruikers en buurtbewoners sneller alle info aan de hulpdiensten geven. “Dit zal Traffic Control (de verkeersleiding van Infrabel) toelaten om de precieze plaats van het incident te bepalen en de betrokken treinbestuurders in die zone te informeren. De stickers zullen vanaf deze zomer worden aangebracht.”

    Daarnaast heeft Infrabel zijn aanwezigheid versterkt in de scholen. “Vorig jaar waren er niet minder dan 42 sensibiliseringsdagen, verspreid over heel België. Hierbij zijn veiligheidslessen gegeven rond veilig gedrag op het spoorwegdomein aan in totaal 15.200 leerlingen van het lager en secundair onderwijs.”

    Info: bewustmakingscampagnes aan overwegen www.infrabel.be/wachten – lesmateriaal voor jongeren www.infrabel.be/nl/rubriek-scholen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons