Maak kennis met de fietssnelweg F416

    09 April 2021

    REGIO – Deze fietssnelweg moet ooit de verbinding vormen tussen Geraardsbergen over Ninove naar Denderleeuw langsheen de spoorlijn. Er moet wel nog heel wat studiewerk gebeuren.

    De fietssnelwegen zijn een initiatief van de provincies, in samenwerking met de gemeenten en de Vlaamse overheid. Op termijn zullen deze alle Vlaamse steden vlot met elkaar verbinden, goed voor een netwerk van 2.700 kilometer.

    Zo ook dus de F416 langsheen de spoorweg, van Geraardsbergen over Ninove tot Denderleeuw. Voorlopig is enkel een traject tussen Ninove en Denderleeuw in gebruik. Voor de andere gedeelten is de provincie Oost-Vlaanderen in overleg met Denderleeuw, Ninove en Geraardsbergen.

    Verknoping

    Gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor mobiliteit: “In Denderleeuw gaat het om een relatief klein stukje van de Thontlaan tot de fietsbrug over de Dender. Dat is ongeveer 600 m, maar met behoorlijk wat potentieel. Het is een interessante verknoping tussen de fietssnelwegen naar Ninove, Aalst, Erpe-Mere en Brussel. Dit traject zit in de studiefase met de bedoeling om dit deze legislatuur te realiseren.”

    Het grootste deel van het traject volgt de spoorlijn. “Dit is een stuk rechtlijniger, dan de kronkelende Dender. Vooral tussen Ninove en Geraardsbergen moet nog heel wat studiewerk gebeuren. Zeker ook de doortochten door beide steden vergen meer tracéonderzoek.”

    Studiewerk

    Met Geraardsbergen had recent een eerste verkennend gesprek plaats. “Het is de bedoeling om na te gaan welk studiewerk we moeten (her)opstarten voor de realisatie van respectievelijke deeltrajecten. Bijvoorbeeld voor het gedeelte tussen Schendelbeke en Idegem bestaat al een ouder voorontwerp. Door de verstrengde normen en voortschrijdend inzicht is het noodzakelijk om een nieuw ontwerp op te maken.”

    Daarnaast moeten ook gesprekken heropstarten tussen de stad en Infrabel rond overwegen.

    “Dus, op korte termijn (deze legislatuur) is het de bedoeling om de aansluiting met de fietsbrug in Denderleeuw te realiseren en het studiewerk voor de deeltrajecten te verrichten. Meer concrete realisaties staan voorlopig niet gepland.”

    Dit alles natuurlijk onder voorbehoud: “Een fietssnelweg aanleggen duurt van de start tot het afwerken gemiddeld tussen de 3 tot 4 jaar. Maar duurzame mobiliteit is één van de speerpunten in ons bestuursakkoord; we maken er dus werk van.”

    Info: fietssnelwegen.

    MLI

    Het tracé van de fietsweg F416. De blauwe gedeelten zijn al gerealiseerd.

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons