Macho’s kunnen knallende patserbakken kwijtspelen

    26 augustus 2022

    GERAARDSBERGEN/LIERDE – De lokale politie wil storend macho rijgedrag een halt toeroepen en zal nog strenger optreden. Overtreders riskeren een intrekking van hun rijbewijs of een inbeslagname van het voertuig.

    De afgelopen zomermaanden liepen bij de lokale politie van Geraardsbergen/Lierde heel wat klachten binnen over straatracers en discowagens. Deze zogenaamde patsers verstoren de rust met hun brullende uitlaten en loeiharde muziek.

    Extra hard optrekken of remmen, met veel te luide uitlaat of muziek door de straat rijden, onnodig claxonneren… Het zijn slechts een aantal voorbeelden van onverantwoord rijgedrag. Deze chauffeurs willen met hun showgedrag opvallen op plaatsen met veel toeschouwers zoals de markt of het centrum.

    Politiereglement

    Ook elders, zowel in Oost-Vlaanderen als buiten de provincie, word je steeds vaker geconfronteerd met dergelijke wegpiraten.

    Zij zorgen niet enkel voor overlast; door de loeiharde muziek horen ze aan het stuur niets meer van het omgevingsverkeer. Daardoor komt eveneens de verkeersveiligheid in het gedrang.

    Bestuurders met een dergelijke rijstijl zijn niet alleen in overtreding met de verkeersreglementering. Ook het algemeen politiereglement verbiedt dit (Geraardsbergen-Lierde Algemeen politiereglement).

    Ergernis

    Burgemeester Guido De Padt (Open VLD) krijgt regelmatig klachten van burgers die dit asociaal rijgedrag aankaarten.

    “Dit patsergedrag is een grote bron van ergernis voor heel wat inwoners. Het woord ‘knalpotterreur’ is niet overdreven. Wanneer je als burger zowel overdag als ’s nachts wordt geconfronteerd met voortdurende herrie van wagens, die door jouw straat racen en chauffeurs die de muziek zo luid zetten dat je ramen trillen, heb je daar op den duur schoon genoeg van. Ik heb de politie dan ook opgedragen om nóg strenger te controleren op dit soort verkeersoverlast.”

    Jurgen Soetens (CD&V), burgemeester van Lierde, treedt zijn Geraardsbergse collega daarin bij.

    Controles

    De politie van de zone Geraardsbergen/Lierde heeft in het verleden al gericht gecontroleerd op patsergedrag. Dat blijkt duidelijk uit de cijfers. Van midden 2021 tot midden 2022 zijn 12 processen-verbaal met betrekking tot knalpotterreur en boomcars opgemaakt. Na contact met het parket is 1 voertuig ook effectief in beslag genomen.

    Korpschef Patrice De Mets: “De verkeersveiligheid én de bestrijding van overlast in het verkeer is één van de strategische doelstellingen binnen ons Zonaal Veiligheidsplan. Ook in de toekomst zullen wij doorgedreven controleren om dit gedrag een halt toe te roepen. We laten wekelijks anonieme HIT-ploegen met ons ANPR-voertuig (voor automatische nummerplaatherkenning) patrouilleren. Verder zetten we onze motards en de verkeersdienst extra in. Bestuurders, die door de straten razen met veel kabaal, willen wij op heterdaad betrappen en verbaliseren.”

    Vaak blijken dergelijke patsers eveneens onder invloed van alcohol of andere drugs. Daarenboven hebben ze bij een controle meestal nog andere inbreuken op hun kerfstok: geen verzekering/keuring, negeren van een rood licht…

    Na contact met het parket kan een inbeslagname van het voertuig of een intrekking van het rijbewijs volgen. Ook een nieuwe technische keuring van deze voertuigen is mogelijk.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons