Moet de stad parkeergeld terugbetalen?

    02 december 2022

    NINOVE – Volgens Dany Goessens (Forza Ninove) zijn gedurende 5 betalende dagen parkeerretributies geïnd, terwijl in die periode geen concessiehouder was aangesteld. Hij vroeg hierover verduidelijking tijdens de gemeenteraad van 22 november j.l.

    Het parkeerbeheer was in Ninove vanaf 1 november 2012 voor 9 jaar gegund aan Optimal Parking Control (OPC). Omwille van de bijzondere corona-omstandigheden had de gemeenteraad op 28 juni 2021 die concessie met een jaar verlengd tot 25 oktober 2022.

    5 dagen

    Het college van burgemeester en schepenen gunde een nieuwe concessie terug aan OPC, met 1 november 2022 als startdatum.

    “Dat betekent, dat er tussen 25 oktober 2022 en 1 november 2022 wel retributies verschuldigd waren aan de stad, maar dat niemand de controles mocht uitvoeren of de retributies kon innen in opdracht van de stad”, concludeerde Dany Goessens.

    En dus wou hij weten hoeveel retributies OPC op de 5 betalende dagen onterecht had uitgeschreven en hoeveel voor voertuigen, die de toegestane parkeerduur hadden overschreven. Dat gold ook voor de blauwe zones en de shop&go-zones. En niet onbelangrijk: “Zal de stad de in de periode van 25 oktober 2022 tot 1 november 2022 onterecht vastgestelde en geïnde retributies terugbetalen aan de betrokkenen?“

    Niet terugbetalen

    “Chapeau”, was het spontane antwoord van schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld). “Wij hadden dat niet gezien. Maar ik zal andermaal mijn verantwoordelijkheid ontlopen en de schepen voor financiën laten antwoorden.” Daarmee kwam hij nog even terug op een eerder gevoerde discussie inzake de politieke verantwoordelijkheid in de Ninoverend-saga.

    “Het gaat om 379 retributies”, had schepen Katie Coppens (Samen) laten uitvlooien. “59 hadden de gewone parkeerduur overschreven, in de blauwe zones waren er dat 80 en 1 in de shopo&go-zone. En nee, wij gaan die retributies niet terugbetalen. Er is inderdaad een materiële fout gebeurd bij de datum van de ondertekening van de nieuwe concessie, maar we zullen die in de gemeenteraad van december rechtzetten.”

    Privacy

    Dany Goessens zag wel een addertjes onder het gras loeren.

    “Gedurende 6 dagen was er geen concessiehouder. Tijdens die periode mochten geen nummerplaten worden opgevraagd. Als je niet terugbetaalt kunnen mensen naar de rechtbank stappen. Dit is een inbreuk op de gegevenswetgeving.”

    “Als ze dit willen aanvechten, kunnen ze dat”, besloot de financieschepen droogweg.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons