Motorrijders oefenden langs Tabakslaan

    24 maart 2024

    APPELTERRE-EICHEM – De Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV) zette zondag 24 maart alle motorrijders centraal. In Ninove konden zij op de Tabakslaan hun motor laten controleren en een behendigheidsparcours afleggen.

    Wanneer de eerste zonnestralen de bodem opwarmen, begint het bij veel motorrijders te kriebelen om weer op die motorfiets te springen. Een snelle opfrissing van hun rijvaardigheden en een technische controle van hun tweewieler zijn geen overbodige luxe.

    Behendigheid

    Zondag 24 maart 2024 kon dit op 19 locaties in Vlaanderen. Daarnaast waren ook een begeleide rondrit gepland en EHBO-workshops, zoals in Ninove op een deel van de Tabakslaan. Dat gebeurde hier in samenwerking met de lokale politie van Ninove.

    Een motard uit Brakel nam voor de eerste keer deel: “We laten onze motor controleren en ons door de politie begeleiden in een behendigheidsparcours. Daarna doen we een ritje op de weg. Na een winterseizoen is dit echt nodig. De motor heeft bij de meesten een hele periode in de garage gestaan. Als het zonnetje schijnt kom je terug buiten en moet je toch de behendigheidstechnieken weer wat aanscherpen en inoefenen. Het is een interessant initiatief, want ik voel dat ik die technieken terug in de vingers moet krijgen.”

    Een andere collega-motorrijder was het daarmee eens. “Zeer interessant om bij te leren onder de begeleiding van de politie, zelfs na 35 jaar als motard. Ik doe dit het derde jaar en vooral de behendigheid en het behandelen van de motor vind ik hier belangrijk.”

    Eerste hulp

    Tom Ooms was ook aanwezig met de hulppost van het Vlaams Kruis, niet alleen als ondersteuning, maar ook om uitleg te geven over de eerste hulp bij slachtoffers van een motorongeluk.

    “Het al of niet wegnemen van de helm, reanimatie toepassen zodat ze weten wat te doen bij zware ongevallen. Het is niet zo eenvoudig en gebeurt best door professionele hulpverleners. De motards zijn echt geboeid door onze uitleg. Het is voor hen wel even schrikken als ze zien hoe we de dure motorkledij doorknippen, maar als het moet, moet het.”

    Controle

    Er gebeurde ook een technische controle, door een motard, die van haar passie haar beroep wist te maken. “Dit is een heel goed initiatief, want heel wat mensen rijden echt niet veel en hebben nood aan een opfrissing van de vaardigheden en de toestand van hun motor. De staat en de druk van de banden, de slijtage van de remmen, de remvloeistof controleren en eventueel de ketting aanspannen. We doen hier geen herstellingen, maar geven wel advies. Het meest voorkomend euvel is de bandendruk. Sommige mensen hebben echt geen idee hoe belangrijk die is voor de veiligheid en de slijtage. Ook de kettingspeling en de staat van de remblokjes verdienen aandacht.”

    Veiligheid boven alles, daarmee was iedereen het aan de Tabakslaan eens.

    Info: Dag van de Motorrijder.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons