N-VA Ninove dringt aan op meer investeringen in veilige fietspaden

    08 juni 2022

    NINOVE – De stad behaalt een slecht rapport in de peiling ‘VeloVeilig’. Voor de N-VA moet Ninove meer investeren in veilige fietspaden en vooral de schoolroutes.

    Volgens de peiling van Het Laatste Nieuws vindt 78 % van de Ninovieters, dat er nog te weinig veilige fietspaden zijn. Voor 72 % investeert de stad onvoldoende in fietspaden.

    Jeroen Van Assche (bestuurslid N-VA) ploegde de resultaten van de enquête verder door. “Slechts 26 % van de Ninoofse bevolking vindt, dat onder het huidige bestuur de fietsveiligheid is verbeterd. Voor amper 24 % is fietsen veiliger geworden dan 5 jaar geleden. Dat zijn onverbiddelijk harde cijfers.”

    Hij heeft deze vergeleken met andere steden met een bevolking van rond de 40.000 inwoners: Halle, Geel, Maasmechelen en Sint-Truiden behalen meestal betere cijfers.

    Stilstand

    Op basis van de jaarrekening en de investeringen in onze wegen bekijkt concludeert hij, dat een stilstand niet is te ontkennen.

    “Van de € 17 miljoen aan investeringen, die waren voorzien in het meerjarenplan 2018, zijn amper 2 miljoen verwezenlijkt. Alhoewel de coalitietermijn al over halfweg is, zijn slechts 12 % van de beloofde investeringen in wegen en andere infrastructuur uitgevoerd. € 15 miljoen ligt te wachten om onze wegen verkeers- en fietsveiliger te maken. Waarop wacht deze meerderheid nog?”

    Nieuwe doelen

    Volgens de N-VA Ninove moet de bestuursmeerderheid ook aan de slag met de gegevens, die uit de bevraging komen van ‘VeloVeilig’.

    “Deze bieden een ongelooflijke schat aan inlichtingen over gevaarlijke fietspunten. Ik hoop, dat de inventaris zal worden aangevuld en nieuwe doelen zullen worden vastgelegd.”

    Veilige schoolroutes

    Nog een getal: “Slechts 16 % vindt, dat Ninove een veilige gemeente is voor jonge fietsers. Dat cijfer ligt heel wat lager, dan bij andere vergelijkbare steden. Daarom wil de N-VA Ninove eerst de aandacht toespitsen op veilige schoolroutes vanuit elke deelgemeente naar Ninove. Verschillende fietsverbindingen met de deelgemeenten hebben herstellingswerken nodig. De Oude Eichembaan heeft bijvoorbeeld te lijden onder erosie en zo zijn er nog tal van voorbeelden.”

    De levensduur van half verharding is niet lang. Daarom wil de N-VA Ninove zoeken naar nieuwe technieken en andere duurzame deklagen.

    “Er bestaat een methode om oude asfaltlagen of beton los te frezen en deze ter plaatse te mengen met bindmiddelen. Zo kom je tot een nieuwe duurzame verharding, zonder afvoer van afvalmateriaal.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons