Negeer je lief, je mama, je vrienden, je baas…

    17 november 2022

    OOST-VLAANDEREN – Een grootschalige actie tegen ‘afleiding achter het stuur’ zal in de provincie plaats hebben van 17 tot 25 november.

    Het Parket Oost-Vlaanderen kondigt deze tweede grootschalige actie aan, die start op donderdag 17 november om 06.00 uur en eindigt op vrijdag 25 november om 06.00 uur.

    Als je tijdens deze periode wordt betrapt op bellen en sturen, moet je onmiddellijk voor 8 dagen je rijbewijs inleveren, met een onvermijdelijke dagvaarding voor de politierechtbank als extraatje.

    Volgens een studie van het VIAS houdt 8 % van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur. Dit zou naar schatting leiden tot een 50-tal doden en een 4.500 gewonden per jaar.

    Artikel 8.4

    Dit artikel van de Wegcode zegt: “Behalve wanneer zijn voertuig stilstaat of geparkeerd is, mag de bestuurder geen mobiel elektronisch apparaat met een scherm gebruiken, vasthouden noch manipuleren, tenzij het in een daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd is.”

    • Stilstaan is de tijd, die nodig is om goederen in of uit te laden of personen in of uit te laten stappen.
    • Parkeren is het laten stilstaan van een voertuig, anders dan gedurende de tijd nodig voor het onmiddellijk in- of uitstappen van passagiers of voor het onmiddellijk laden of lossen van goederen.
    • Bij aanschuiven in de file is het verboden om gebruik te maken van een elektronisch apparaat met scherm.
    • Bestuurder is iedereen, die een voertuig bestuurt of trek-, last- en rijdieren of vee geleidt of bewaakt. Dit zijn o.a. een fiets, een bromfiets, een motorfiets, een auto, een (lichte) vrachtwagen, een bus, een paard…
    • Mobiel elektronisch apparaat met een scherm: de meest voorkomende toestellen zijn gsm, gps, smartphone, tablet, laptop… Deze lijst is niet limitatief.
    • Gebruiken, vasthouden noch manipuleren.
    • De daartoe bestemde houder aan het voertuig bevestigd: behalve wanneer het toestel in een aangepaste houder zit en deze vast aan het voertuig is bevestigd. Het opladen van een apparaat via een kabel aan het voertuig wordt niet aanzien als een vaste bevestiging en is dus strafbaar.

    Info: tips voor ‘automodus’.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons