Niet meteen rechtstreekse treinverbinding Ninove-Aalst

    15 december 2022

    NINOVE – Na de motie tijdens de gemeenteraad van 12 december, heeft ook burgemeester en federaal parlementslid Tania De Jonge (Open Vld) minister voor mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) aangesproken over de slechte treinverbindingen in de regio.

    Sinds de aangepaste dienstregeling van 12 december 2021 rijdt geen rechtstreekse trein meer van Ninove naar Aalst.

    “Als gevolg hiervan heb ik de minister hierover bevraagd”, aldus Tania De Jonge. Ook Anja Vanrobaeys (Vooruit) deed dit. “De minister heeft begrip voor de bezorgdheden, maar een rechtstreekse verbinding Ninove-Aalst is volgens de NMBS niet meer mogelijk.”

    Oorzaken

    De schrapping van de S6 trein tot Aalst heeft 2 oorzaken, aldus de minister.

    Ten eerste kruist de S6 trein het treinverkeer op de lijn 50 (Gent-Brussel) op een manier, die een negatief effect heeft op de robuustheid van het treinverkeer.

    De andere oorzaak zijn de infrastructuurwerken in Denderleeuw en de verhoging van het aanbod op de as Zottegem-Brussel.

    Aanpassingen aan de uurregeling van de treinen om de overstap gemakkelijker te maken lukken niet door de beperkte capaciteit in de Brusselse Noord-Zuidverbinding.

    Hierop zijn 3 uitzonderingen:
    – de s6 trein om 20.54 uur zal 5 minuten wachten,
    – die om 21.54 uur zal 11 minuten wachten,
    – de laatste trein om 22.56 uur zal maximaal 21 minuten wachten.

    Ter compensatie van het afgeschafte traject zijn 2 extra P-treinen in de avondspits ingelegd vanuit Aalst naar Ninove en 1 in de ochtendspits. In het weekend en op feestdagen rijdt wel een rechtstreekse trein.

    Onvoldoende

    “Deze oplossingen zijn echter niet voldoende”, vindt De Jonge. “Veel mensen uit Ninove werken of gaan naar school in Aalst. Een goede treinverbinding is cruciaal. Wij zullen blijven pleiten voor een rechtstreekse treinverbinding tussen Ninove en Aalst. Ook een snellere verbinding naar Brussel is een noodzaak.”

    Over de vraag van de burgemeester om de lokale besturen meer inspraak te geven was de minister wel positief. Hij vindt communicatie met de lokale besturen voor de wijziging van de dienstregeling zeer belangrijk. Deze zal in de toekomst worden verbeterd.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons