Nieuw registratieplatform tegen fietsendiefstal

    24 april 2024

    REGIO – De federale overheid en de drie gewesten hebben een nieuw gratis uniform systeem uitgewerkt tegen fietsendiefstal: MyBike.

    In ons land gebeuren elke dag 80 fietsendiefstallen. We bekeken de aantallen voor 2022 in Ninove en de aangrenzende steden en gemeenten. We namen ook Aalst mee in de cijfers. Daar zijn 332 fietsendiefstallen gerapporteerd, maar met een bevolking van net boven de 90.000 is dat ‘maar’ 3,74 diefstallen/1.000 inwoners.

    Ninove telt met 74 gevallen het hoogste aantal in vergelijking met de directe buurgemeenten. Met net iets meer dan 40.000 inwoners bedraagt dit 1,87/1.000 inwoners.

    In vergelijking scoorden Liedekerke en Denderleeuw in 2022 het hoogste aantal fietsendiefstallen/1.000 inwoners: respectievelijk 5,20 en 2,21. In Galmaarden en Gooik loop je het minste risico om je fiets kwijt te geraken. Daar gebeurden amper 5 en 3 fietsendiefstallen.

    Hoe klein het aantal ook, voor de slachtoffers is dit nooit leuk en het aantal fietsendiefstallen blijft elk jaar stijgen. De (elektrische) fietsen zijn ook alsmaar duurder, waardoor de financiële gevolgen van een diefstal ook meer impact hebben. Uiteindelijk blijkt amper 10 % van de gestolen fietsen teruggevonden.

    Fietsregistratie

    Net daarom hebben de federale overheid en de drie gewesten MyBike gelanceerd. Je kunt jouw fiets registreren en identificeren via een sticker. Zo verklein je het risico op diefstal en heling en kun je jouw fiets sneller terugvinden als die is gestolen is. Het platform is gratis en werkt zowel voor nieuwe als tweedehandsfietsen.

    • Registreer jouw fiets door gratis in te schrijven op het fietsregistratieplatform MyBike.
    • Identificeer jouw fiets met behulp van de sticker, die je na registratie per post of via jouw gemeente/stad ontvangt.
    • Op de mybikesticker staan een uniek identificatienummer en een QR-code. Met die code kan iedereen nagaan of een fiets als gestolen is opgegeven. De sticker
      – beschadigt het fietskader niet;
      – is UV- en weersbestendig en bijzonder moeilijk te verwijderen;
      – is aan de mybikedatabase gekoppeld en laat toe de eigenaar van de fiets te identificeren om de fiets terug te bezorgen.

    Info: MyBike.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons