Nieuwe regels voor elektrische steps in het verkeer

    14 juli 2022

    ALGEMEEN – Elektrische steps zijn steeds populairder, maar niet altijd zonder risico. Vanaf 1 juli gelden nieuwe regels voor elektrische steps met een maximale snelheid van 25 km/uur.

    In de praktijk bestaan 2 soorten elektrische steps.

    Zonder zadel

    Een elektrische step zonder zadel heeft een maximale snelheid van 25 km/uur. Je hebt geen rijbewijs nodig. Een verzekering is niet verplicht, maar een familiale verzekering kan je beschermen tegen schade aan derden.

    Na aankoop mag je meteen met die step op de openbare weg rijden. Het is verboden en strafbaar om elektrische steps op te drijven.

    Met zadel

    Voor een exemplaar met een zadel, moet je minstens 16 jaar zijn om op de openbare weg te rijden

    Zo’n elektrische step kan:

    • een maximale snelheid halen van 25 km/uur en is overeenkomstig de wegcode een bromfiets klasse A;
    • een maximale snelheid van 45 km/uur hebben en is dan een bromfiets klasse B; je hiervoor een rijbewijs AM nodig.

    Controleer bij aankoop of je over alle juiste documenten beschikt om jouw elektrische step te verzekeren en in te schrijven. Enkel dan mag ermee op de openbare weg.

    16 jaar

    Er geldt voortaan een leeftijdsgrens van 16 jaar.

    Al zijn er wel uitzonderingen: in woonerven en erven, op wegen voorbehouden voor voetgangers, fietsers en ruiters en in speelstraten mag je ook als -16-jarige met een e-step rijden. Ook in voetgangerszones mogen jongeren stapvoets rijden als een verkeersbord dat toelaat.

    Niet op voetpad

    Je bent als e-stepper gelijkgesteld met fietsers, ongeacht de snelheid waarmee je rijdt. Je moet dus altijd de regels voor fietsers volgen.

    Concreet: je mag niet op het trottoir rijden, maar moet het fietspad volgen. Als er geen fietspad is, rij je op de weg. In voetgangerszones geven verkeersborden aan of fietsers (en dus ook elektrische steps) al of niet zijn toegelaten. Zo ja, dan moet je stapvoets rijden.

    Geen passagiers

    Het is voortaan expliciet verboden om passagiers te vervoeren op ‘gemotoriseerde voortbewegingstoestellen’.

    Parkeren

    Voor elektrische steps zijn voortaan specifieke parkeerzones en zones met parkeerverbod voorzien, beide aangeduid met verkeersborden.

    Op plekken zonder specifieke signalisatie blijft parkeren op het trottoir toegelaten, op voorwaarde dat de step de doorgang niet belemmert.

    Info: FOD Mobiliteit en Vervoer.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons