DENDER – Vervoerregio Dender meldt, dat de NMBS op lijn 89 twee rechtstreekse treinen richting Brussel zal inzetten. De Lijn doet enkele minieme aanpassingen om binnen het budget te blijven.
De werken aan het station van Denderleeuw, het wegvallen van enkele rechtstreekse verbindingen (S8-trein) en te weinig wagons beroeren al langer de pendelaars in de streek. Vorig jaar drongen de politieke en de ambtelijke voorzitter van de vervoerregio bij zowel de minister als de NMBS en Infrabel aan op een oplossing. Die komt er nu ook.
“We hebben onze bezorgdheden verschillende keren overgemaakt, zonder aan de grote klok te hangen”, aldus de politieke voorzitter Marleen Lambrecht. “Vooral het feit dat bij een minder aanbod ook nog eens minder wagons beschikbaar waren, vonden we onbegrijpelijk. De vertegenwoordiger van de NMBS in onze regio zorgde ervoor dat we onze bezorgdheden rechtstreeks met de NMBS-top konden bespreken. Dit leidt nu mee tot resultaat.”
Brussel
Concreet rijden vanaf 16 juni 2025 opnieuw twee rechtstreekse S8-treinen per uur naar Brussel op de lijn 89. Overstappen in Denderleeuw moet dan niet meer.
“De S8 Zottegem-Brussel-Louvain-La-Neuve rijdt dan twee keer per uur”, zegt de ambtelijke voorzitter Michael Eeckhout. “Momenteel is er nog een trein die vanuit Zottegem via Denderleeuw, Geraardsbergen en Brussel naar Dendermonde rijdt. Die gaat dan elk uur van Denderleeuw via Geraardsbergen en Brussel naar Dendermonde sporen. Het is blijkbaar voor de NMBS moeilijker geworden om een zogenaamd ‘rijpad’ bij te krijgen van Infrabel en extra treinen in te leggen. Dit heeft te maken met bijkomende internationale treinen én het goederenvervoer, die allemaal veilig op dezelfde sporen moeten. Zo lijkt het logisch dat je voor korte vliegreizen (Zuid-Frankrijk, Londen…) een alternatief met de trein hebt, maar ook die stellen moeten allemaal via Brussel.”
De Lijn
Over het algemeen wint de vervoersmaatschappij reizigers in de regio. Een aantal projecten scoren minder goed, maar het is te vroeg voor conclusies. De Lijn volgt het gebruik van alle verbindingen op en gaat op zoek naar optimalisaties. Dat zal in 2026 in overleg met de Vervoerregioraad gebeuren.
Daarnaast is de zorg voor een gegarandeerde dienstverlening binnen het vooropgestelde budget een andere prioriteit. Eerder dan het nu al schrappen van trajecten of het aanpassen van dienstregelingen, kiest De Lijn voor het beperkt bijsturen van twee hoogfrequente lijnen.
Op basis van recente cijfers is dit te verantwoorden en blijft het aanbod nog ruim voldoende. Zo gaat vanaf juli 2025 de stadslijn 1 in Aalst op schoolvakantiedagen en zaterdagen met een frequentie van 12 minuten rijden in plaats van 10 minuten. Op lijn 25 Aalst-Erpe-Mere-Burst-Zottegem gaat de frequentie op het deeltraject Aalst-Mere van 15 naar 30 minuten, ook enkel op schoolvakantiedagen en zaterdagen.
Info: Vervoerregio Dender.
MLI