Onmiddellijk rijbewijs kwijt als je belt en stuurt

    09 mei 2022

    OOST-VLAANDEREN – Het parket neemt deel aan de actie van het Vlaams Instituut Verkeerskunde om geen mobieltje te gebruiken terwijl je rijdt. Doe je het toch, dan riskeer je de onmiddellijke intrekking van het rijbewijs voor 8 dagen.

    De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden aanzienlijk toegenomen.

    Volgens een Europese enquête leest of verstuurt 1 op de 4 Belgische chauffeurs berichten tijdens het rijden; 1 op de 6 belt nog steeds niet handenvrij achter het stuur.

    Doder

    Afleiding door gsm- of smartphonegebruik aan het stuur is een van de grote doders in het verkeer. Volgens het Vias Institute houdt 8 % van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van de gsm achter het stuur. Dat zou naar schatting leiden tot een 50-tal doden en 4.500 gewonden per jaar.

    Naast de gsm of de smartphone zijn er nog tal van andere schermapparaten, die bestuurders kunnen afleiden en het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen.

    Campagne

    Momenteel is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe grootschalige campagne gestart om bestuurders te overtuigen in ‘automodus’ te gaan en zo de afleiding in het verkeer tot een minimum te beperken.

    Het parket van Oost-Vlaanderen neemt ook deel aan deze actie. Als je een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder dat het in een houder is bevestigd, riskeer je de onmiddellijke intrekking van je rijbewijs voor 8 dagen. De boete bedraagt € 174.

    Info: Vlaamse Stichting Verkeerskunde.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons