Opvallend veel snelheidsovertredingen tijdens 25ste verkeersveilige nacht

    11 december 2021

    OOST-VLAANDEREN – De politie stelde tijdens de nacht van 10 op 11 december op het hele grondgebied van de provincie 761 inbreuken vast op snelheid, alcohol en andere drugs.

    Goed 200 politieagenten hielden op een 100-tal locaties controles. Het aantal gecontroleerde voertuigen en bestuurders lag dit jaar een stuk lager dan in de voorgaande edities wegens de corona-maatregelen en het slechte weer.

    Te snel

    Van de gecontroleerde bestuurders op alcohol tekende 4,8 % positief, voor drugs was dat 6,1 %. Opvallend is wel het grote aantal snelheidsovertredingen, ondanks de zeer slechte weersomstandigheden. Van de 4.323 gecontroleerde bestuurders reed 15,8 % te snel.

    Gouverneur Carina Van Cauter: “Door de grote regenval was het zicht op de weg vaak beperkt. Water op het wegdek zorgde ook voor watergladheid. Het is onverantwoord, dat nog zoveel mensen te snel rijden. Maar het is jammer genoeg een algemene tendens, die tijdens de corona-pandemie nog is versterkt.”

    Alcohol en andere drugs

    De gouverneur benadrukt het belang van meer controles op alcohol en andere drugs. Tijdens de eerste zes maand van 2021 zijn in Oost-Vlaanderen al 50 % meer drugsinbreuken vastgesteld dan in diezelfde periode in 2020.

    “Het aantal drugsinbreuken in het verkeer stijgt. Doorheen de jaren is een sterke maatschappelijke bewustwording gegroeid omtrent de gevaren van alcohol in het verkeer. Het is belangrijk, dat deze bewustwording ook rond (andere) drugs wordt versterkt.”

    Pakkans

    Het parket van Oost-Vlaanderen heeft de politie verzocht om in de mate van het mogelijke bij elk verkeersongeval een drugstest af te nemen. Op die manier gebeurt de aanpak van alcohol en andere drugs in het verkeer op een gelijke manier en verhoogt aldus de pakkans op illegaal druggebruik.

    Politiezones kunnen gebruik maken van speekseltesten en -collectoren om te testen op drugsgebruik. Dit maakt de controle een stuk eenvoudiger dan in het verleden.

    “De pakkans voor bestuurders, die onder invloed rijden moet naar omhoog”, vult minister van justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) aan.“ We gaan een veelvoud aan drugstesten ter beschikking stellen van de politiezones: 100.000 in 2022. Zo kunnen we een beter beeld krijgen van de werkelijke omvang van drugsgebruik in het verkeer.”

    De gouverneur wenst tot slot alle betrokken politiemensen, het parket van Oost-Vlaanderen en de coördinatie- en steundirectie Oost-Vlaanderen te bedanken voor hun inzet: “Ik heb zelf ook enkele opstelplaatsen bezocht. Het was verschrikkelijk weer, maar zoals steeds stonden onze diensten paraat voor onze veiligheid. Ik dank hen uitdrukkelijk voor hun inzet.”

    Resultaten

    • Alcohol
      In totaal zijn 1.621 bestuurders gecontroleerd, waarvan 4,8 % een positief resultaat aflegden.
    • Andere drugs
      814 bestuurders zijn gecontroleerd. Bij 381 bestuurders is een checklist afgenomen, 50 personen moesten een speekseltest afleggen. De positieve testen worden naar het labo gestuurd voor analyse.
    • Snelheid
      4 323 voertuigen zijn gecontroleerd, 15,8 % reed te snel.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons