Over parkeernagels en laadpalen

  11 juli 2024

  NINOVE – Met de aangroei van het aantal laadpalen voor stekkerwagens zit het wel snor, volgens schepen Stijn Vermassen (Samen-Vooruit). De afbakening van parkeerplaatsen door roestvrije staalnagels vindt Dany Goessens (Forza Ninove) dan weer niet kunnen, want niet volgens de wet.

  Een en ander kwam ter sprake tijdens de gemeenteraad van 24 juni. Dany Goessens had een aantal vragen aan het adres van de schepen voor mobiliteit, onder meer over het aantal laadpunten voor deelwagens en stekkerwagens. “Het lokaal energie- en klimaatpact voorziet tegen eind 2030 80 deelwagens. Momenteel zijn er 2. Datzelfde klimaatpact voorziet ook 601 laadpunten tegen eind 2030. Momenteel zijn er 99.”

  Aanvragen

  “Er zijn al heel wat laadpalen”, antwoordde Stijn Vermassen. “Momenteel staan er 125 publieke en semipublieke. Voor nieuwe palen moet je nu een aanvraag doorsturen naar de Vlaamse overheid. De stad krijgt dan de vraag naar de wenselijkheid ervan. Er zijn al veel aanvragen goedgekeurd. Dat netwerk groeit organisch en sommige ondernemingen plaatsen er zelf; de hiaten vullen zichzelf in. Wij zien waar nog nood is en dienen dan zelf een aanvraag in. Fluvius voorziet de elektrische voeding en Engie plaatst de oplaadpaal binnen de 6 maand.”

  “Om aan het vereiste aantal te komen, moeten er 107 per jaar bijkomen”, rekende Goessens voor. “Er worden veel aanvragen geweigerd omdat de elektrische stroom onvoldoende is. Ik vrees er voor.”

  Nagels

  Waar hij helemaal niet kon inkomen, was de afbakening van de parkeerplaatsen in de heraangelegde handelskern door roestvrij stalen nagels. “Dat is tegen wegcode, die heel duidelijk is over de manier, waarop parkeerstroken worden aangeduid. Dat is dus zeker niet door die nagels. De regelgeving is daarin zeer strikt.”

  Dat die parkeernagels in heel Europa een gangbare praktijk is, volgens de schepen, kon het raadslid niet overtuigen. “Dat kan best zijn, maar dat kan niet volgens de wegcode. Hou je aan het verkeersreglement.”

  “Het is niet omdat anderen in de vaart springen, dat ge dat ook moet doen”, placht mijn vader te zeggen als ik een slecht rapportcijfer probeerde te vergoelijken door naar de even slechte cijfers van de medeleerlingen te verwijzen.

  Info: aanvraag laadpaal.

  MLI

  • Meest Recent
  • MEEST BEKEKEN

  Over Ons

  Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

  Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

  Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

  Contacteer ons