Project Denderknoop voor ontwikkeling stationsomgeving

    05 februari 2024

    DENDERLEEUW/LIEDEKERKE – Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) keurde op 22 december een reeks nieuwe strategische projecten goed. Daarbij ‘Denderknoop: van spoor tot Dender’ voor de toekomstgerichte ontwikkeling van de stationsomgevingen van de twee gemeenten.

    De beide gemeenten beschikken over goed ontsloten treinstations richting Aalst, Brussel en Gent. Die dienen tegelijk als een poort naar de Dendervallei en vormen samen een belangrijk Vlaams knooppunt. De stations creëren heel wat mogelijkheden, maar brengen tegelijk ook grote uitdagingen met zich mee.

    Knelpunten

    De afgelopen jaren werd de verstedelijkingsdruk vanuit Brussel steeds groter; de stedelijke ontwikkelingskansen van de stationsbuurten zijn minder verzilverd. De wijken en bedrijventerreinen, die deel uitmaken van de stationsomgeving, zijn bovendien overstromingsgevoelig en hebben nood aan een samenhangende herontwikkelingsvisie. Dit belangrijk Vlaams knooppunt is vandaag dus ook een ruimtelijk knelpunt.

    Met het strategische project ‘Denderknoop: Van Spoor tot Dender’ willen de provincie Oost-Vlaanderen, Denderleeuw en Liedekerke stappen zetten in de ruimtelijke (her)ontwikkeling van de stationsomgevingen, inclusief ruimte voor water. De lokale gebiedsdeal laat Dendermonde, Affligem en Ninove dan weer toe om de sponswerking van de Denderflanken te verhogen, aanvullend op de negen hefboomprojecten die reeds worden uitgevoerd.

    Bovendien willen de partners de kansen aangrijpen om de knelpunten tussen spoor en Dender weg te werken. Zo plannen ze in de stationsomgeving en -wijken van Denderleeuw en Liedekerke een duurzame, toekomstgerichte gemengde woon-werkomgeving. Deze wordt afgestemd op de rol binnen het stedelijk gebied Aalst en moet het verplaatsen van transport over de weg naar het spoor een flinke duw in de rug geven. Concreet zal dit gebeuren door de ontwikkeling van stedelijk woonweefsel nabij de stations met diverse woonvormen, ruimte voor economische activiteiten en opleidingen en kwaliteitsvolle publieke ruimtes.

    Dendervallei

    De ontwikkeling gebeurt binnen het ‘Territoriaal Ontwikkelingsplan (T.OP) Dender’ en zal actief gekoppeld zijn aan de lopende Vlaamse projecten in de Dendervallei, die meer waterveiligheid beogen. De partners bouwen hiermee verder aan ‘Denderleeuw in Beweging’ en de geslaagde vernieuwing van de stationsomgeving in Liedekerke in 2018.

    Er zullen nieuwe parken en groene trage verbindingen komen tussen spoor en Dender, verbonden aan de vernieuwde dorpskern van Denderleeuw, het Denderpark en de natuurinrichting van de Welle- en Oude Dendermeersen.

    Tot slot willen ze in de Fabrieksstraat en Begijnemeers de samenhang tussen de stationswijk en bedrijventerreinen versterken en bijkomende economische ontwikkelingskansen scheppen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons