Provinciale subsidie voor onderhoud fietssnelwegen

    16 januari 2022

    OOST-VLAANDEREN – Voor het onderhoud van de 182 km fietssnelwegen op hun grondgebied, kunnen 28 Oost-Vlaamse lokale besturen in 2022 rekenen op een subsidie van in totaal € 145.000.

    De fietssnelwegen verbinden de Oost-Vlaamse woonkernen, dorpen, steden en economische knooppunten. Zij vormen één van de sleutels naar een meer duurzame bovenlokale mobiliteit.

    De provincie staat in voor de ontwikkeling en de aanleg ervan. Conform de Vlaamse regelgeving is het onderhoud nadien een taak van de gemeenten.

    Toelage

    Gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor Mobiliteit: “De provincie wil de gemeenten ondersteunen in het onderhoud van de fietssnelwegen. Een regelmatig onderhoud draagt in belangrijke mate bij tot de veiligheid en het comfort van de fietsers en verhoogt bovendien aanzienlijk de belevingswaarde.”

    De toelage bedraagt € 800 per kilometer vrijliggende fietssnelweg. Daarnaast organiseert de provincie regelmatig info- en netwerkmomenten voor de gemeentelijke medewerkers en andere betrokkenen rond het onderhoud van de fietssnelwegen. Dat bevordert kennisdeling en uitwisseling.

    Onderhoud

    Het regulier onderhoud door de gemeenten, dat in aanmerking komt voor provinciale subsidies omvat de volgende werkzaamheden.

    • Maaien: minstens twee keer per jaar, een meter aan weerszijden van de fietsweg.
    • Vegen: de fietsweg zo vaak als nodig vegen.
    • Snoeien: van bomen en houtkanten.
    • Ruimen: van grachten en waterlopen naast de fietssnelweg, in het beheer van de gemeente.
    • Winterdienst: het sneeuw- en ijsvrij maken.

    Investering

    In Oost-Vlaanderen zijn meer dan de helft van de routes gerealiseerd. De provincie investeert in de aanleg van de ontbrekende stukken fietssnelweg.

    De financiering komt via Vlaanderen en de provincies. De lokale besturen zitten van bij de start van een project mee aan tafel. Zij werken vaak lokale fietsroutes uit, die aansluiten op de fietssnelwegen. Zo weet iedereen de snelste route naar de fietssnelweg te vinden.

    Ook hiervoor kunnen ze rekenen op subsidies van de provincie.

    Info: fietssnelwegen.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons