Scanwagen controleert binnenkort parkeertijd

    02 februari 2023

    NINOVE – Net als in andere steden zal een speciaal toegeruste wagen in de stad rondrijden om de geparkeerde voertuigen te controleren op de parkeerduur.

    Die scanauto is uitgerust met een aantal technieken, wellicht een of meerdere camera’s met automatische nummerplaatherkenning (ANPR).

    Controle

    “Daarmee scant die wagen de nummerplaten, terwijl hij rondrijdt in de stad”, aldus schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld). “Daarbij controleert hij tegelijk of de chauffeurs parkeergeld hebben betaald en of ze niet over hun parkeertijd zijn gegaan. Dat geldt ook voor de shop&go-plaatsen, waar kan worden vastgesteld hoe lang die auto daarop al geparkeerd staat.”

    Bij de nieuwe betaalautomaten zal je jouw nummerplaat moeten ingeven op een digitaal scherm.

    “Op die manier is gekend welke wagen hoeveel betaald heeft en voor hoelang. De scanwagen zal rondrijden in alle betalende zones of zones waarin de parkeertijd is beperkt. Dat geldt dus ook voor de blauwe zones, inclusief plaatsen als de Abdijparking.”

    Privacy

    Wat met de privacy bij nog maar eens nieuwe camera’s?

    “Op het vlak van de privacywetgeving verandert die vorm van controle niets aan het huidige systeem. De concessiehouder OPC heeft mits heel wat voorwaarden nu ook al toegang tot een kruispuntdatabank om nummerplaten te kunnen controleren. Dat is al jaren in voege. Als je nu je retributie niet betaalt, hebben ze ook jouw nummerplaat en krijg je een brief thuis omdat ze de nummerplaat kunnen koppelen aan jouw thuisadres. Of dat nu manueel of met een scanwagen of zelfs met ANPR-camera’s gebeurt, maakt op zich geen verschil uit. Een andere mogelijkheid: die ANPR-camera’s kunnen nagaan wanneer je een parking oprijdt, hoe lang je er staat en hoeveel je moet betalen wanneer je de parking verlaat. Dat zijn moderne technieken, die nu al bestaan en worden gebruikt in andere steden.”

    Monitoring

    Die scanwagen komt in actie vanaf de invoering van de nieuwe parkeerautomaten, die de stad heeft aangekocht. Dan wordt ook het nieuwe parkeerregime van kracht.

    “In het nieuwe parkeersysteem hebben we echt ingezet op de monitoring van het gebruik van alle parkeerplaatsen. We zullen haast in real time kunnen zien hoeveel tijd een bepaalde parkeerplaats is bezet om daarop dynamisch in te spelen. Als je bijvoorbeeld 6 shop&go-plaatsen hebt, waarvan maar 4 tegelijk in gebruik, heb je er dus 2 teveel. Die kun je snel omvormen; ook in de omgekeerde zin, wat meer het geval zal zijn.”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons