Scanwagen rijdt proefrondjes in stadskern

    25 juni 2023

    NINOVE – De elektrisch aangedreven scanwagen met automatische nummerplaatherkenning (ANPR) speelt een cruciale rol bij de handhaving van het nieuwe parkeerbeleid vanaf 1 juli. Momenteel rijdt het voertuig van concessiehouder Optimal Parking Control (OPC) proefrondjes.

    Die ritjes zijn bedoeld om de kinderziektes in het systeem te ontdekken en op te lossen. Tegelijk is dit een opleidingsperiode voor de persoon, die het voertuig zal besturen.

    De elektrische scanwagen doet zonder onvoorziene omstandigheden op een goed uur de ronde van de stad. Dat is snel in vergelijking met bijvoorbeeld Sint-Niklaas of andere steden, waar de controlezones uitgebreider zijn. Dus kan de scanwagen meerdere keren per dag zijn ronde doen in Ninove.

    Soms duiken problemen op, bijvoorbeeld als je via de app 4411 betaalt. Tussen het moment van ingave en de effectieve start van de parkeertijd in het systeem van OPC, zit een korte tijdspanne. Als je wagen net op dat moment wordt gescand, ben je gezien. Maar dat kan een controle naderhand er uitfilteren vooraleer een retributie wordt verstuurd.

    De scanwagen slaat wel de geparkeerde wagens over, waarin een chauffeur zit. Men gaat ervan uit, dat je dan net bent toegekomen of wilt wegrijden.

    Parkeerkaarten

    Een probleem apart vormen de parkeerkaarten voor mensen met een beperking. Mensen van buiten Ninove, zullen niet onmiddellijk de webstek vinden, waarop ze zich kunnen registreren. Overigens blijken uit de eerste vaststellingen in Ninove vrij veel van dergelijke parkeerkaarten in omloop te zijn. De scanwagen kan nagaan of de kaarten nog effectief aan een persoon zijn toegekend, dan wel of ze toebehoorden aan een overleden persoon.

    Registratie niet verplicht

    Blijkbaar bestaat nogal wat onduidelijkheid over deze parkeerkaarten, meldde ons de schepen voor parkeerbeleid Alain Triest (Open Vld).

    “Ik kreeg al heel veel reacties van bezorgde bezitters van een parkeerkaart voor mensen met een beperking. Ik vrees, dat daarover verkeerde informatie is verstrekt. In feite verandert er niets ten opzichte van de huidige regeling. Mensen met een dergelijke parkeerkaart zullen perfect kunnen blijven parkeren zoals nu. Ze denken, dat ze bijvoorbeeld verplicht zijn om maximum 2 nummerplaten te registeren. Dat klopt niet. Als je in hoofdzaak met dezelfde wagen rijdt of komt, raden we wel aan de nummerplaat daarvan te laten registreren om vergissingen te vermijden. Die scanwagen herkent dan de nummerplaat, gekoppeld aan die parkeerkaart. Dat is dus enkel een voordeel, geen verplichting want een kaart is gekoppeld aan een persoon, niet aan en voertuig.”

    Er is natuurlijk nog  de gewone klassieke controle ter plekke, naast de rondrijdende scanwagen.

    “In normale omstandigheden ziet die wagen de parkeerkaart liggen omdat hij zes tot acht foto’s per auto kan nemen. Daarnaast is er ook altijd iemand van de administratie bij OPC, die manueel controleert als er een melding komt van een retributie.”

    Wellicht duiken nog problemen op, eens het systeem effectief in voege is.

    Info: Optimal Parking Control.

              Gemeenteraad debat van 27 juni 2023

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons